2011. november 16., szerda

Nem félünk a farkastól...





Újra megnéztem E.Albee híres drámájából készült filmet .
Fantasztikus élmény volt!  Ragyogó színészi alakítások!

( Edward Albee, (Amerikai Egyesült Államok, Washington, D.C., 1928. március 12.

Albee Arthur Miller és Tennessee Williams mellett a modern amerikai drámairodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Magyarországon egyik első egyfelvonásosával lett egy csapásra ismert: Bessie Smith halála, (The Death of Bessie Smith; 1960), az abszolút és végleges világsikert pedig a Nem félünk a farkastól (Who's Afraid of Virginia Woolf? 1962) című dráma, és a belőle készült film (Richard Burton és Elizabeth Taylor főszereplésével) hozta meg számára. A darab magyar színházi premierjén Gábor Miklós és Tolnay Klári játszotta a két főszerepet (1967).Wikipédia )


Nem félünk a farkastól
Who's Afraid of Virginia Woolf?

amerikai filmdráma
 1966

( A modern amerikai dráma prominens képviselőjének legtöbbet játszott darabja Edward Albee Nem félünk a farkastól című műve. A mű eredeti címe (Who is afraid of Virginia Woolf?) egy szójátékkal egyszerre utal az ismert mondásra és az öngyilkosságba menekülő angol írónőre. )


Elizabeth Taylor és Richard Burton hibátlan párost alkot, mint Martha és George. 
Taylor ezzel az alakítással nyerte el második Oscar-díját (valamint a New York-i Filmkritikusok, az Amerikai Kritikusok Szövetsége és a Brit Filmakadémia legjobb női főszereplőnek járó díját), Burton pedig méltó partnere volt az érzelmileg kiégett férj szerepében.
A kegyetlen házasok útjába kerülő fiatal párost megszemélyesítő George Segal és a legjobb női epizódszereplőnek járó Oscar-díjjal kitüntetett Sandy Dennis szintén telitalálat. A film összesen öt Oscar-díjat nyert.

Szereplők:

Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal, Sandy Dennis

Rendező: Mike Nichols
Forgatókönyv: Ernest Lehman
Eredeti történet: Edward Albee
Zene: Alex North


A történet időtartama mindössze egyetlen hosszú éjszakát ölel fel. George és Martha, a helyi egyetemen tanító pár egy bankett után felhívják magukhoz fiatal kollégájukat, Nicket, és feleségét Honey-t.  A jókedvű italozgatásnak induló este azonban szépen fokozatosan ellentétes irányt vesz: elhallgatott titkok, mély sérelmek kerülnek napvilágra, melyek évekig, évtizedekig fojtottak magukba, és most egyszerre törnek elő.

Albee a modern civilizáció embertípusát tárja elénk a négy szereplő karakterével, akik mindannyian saját társadalmuk konvenvencióinak és előítéleteinek foglyai. Hamis minden, ami körülveszi őket - és miután lerombolnak mindent, csak akkor döbbennek rá, hogy valójában mennyire magányosak.  

Érdemes megnézni !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése