2011. december 29., csütörtök

A.A. TARKOVSZKIJ december 29-én halt meg...




Andrej Tarkovszkijra emlékezem, mert azt gondolom, hogy aki nem ismeri a filmjeit, és bizonyára akadnak többen,  feltétlenül nézze meg őket!



Andrej Arszenyjevics Tarkovszkij (Андрей Арсеньевич Тарковский), (Zavrazsje falu, Kosztromai terület, Szovjetunió, 1932. április 4. – Párizs, 1986. december 29.) orosz (szovjet) filmrendező, forgatókönyvíró; a modern filmművészet korszakos, stílusteremtő alakja.


Néhány filmje:


Iván gyermekkora
Solaris
Sztalker
Tükör
                                                                                    




Andrej Rubljov

Tarkovszkij évekig nem forgalmazott filmje, amely elnyerte a kritikusok díját az 1969-es cannes-i fesztiválon, az életbe vetett hit élményét fogalmazta meg. A XV. században élt, ma már világhíres szerzetes-ikonfestő élettől sugárzó művészetét egyaránt érleli az önkény megnyilvánulása, a pogányok bevonásával vívott - és az aktuális szovjet-kínai szembeállásra utaló - testvérháború, a megalázkodásra késztető nyomorúság, de a kollektív harangöntés is, amelynek eredményeként a közösség erejét hirdeti a harangszó.


" Tarkovszkij Andrej Rubljovja a remekmű szintjén reprezentálja a filmművészetet. A film gondolati, érzelmi gazdagsága, spirituális, érzéki varázsa, formaszépsége, a látvány erős, költői megjelenítése tekintetében csak egy másik Tarkovszkij filmhez mérhető." ( írja egy hosszabb cikkben Brenzovics Marianna )



És ez így igaz!  Érdemes megkeresni -  http://www.tarkovszkij.hu/ - ezt a Tarkovszkij emlékére létrehozott oldalt! Mivel itt minden megtalálható, ami vele kapcsolatos, bővebben nem is írok róla.





Andrej és Larissza Tarkovszkij sírja Párizsban, a Sainte-Geneviève-des-Bois temetőben. ( Wikipédia )


 Sírján ez a felirat olvasható: „Az ember, aki látta az angyalt”.

( Filmjeit áthatják a keleti és nyugati kereszténység és a keleti nagy vallások hatásai. Tarkovszkij művei egyedülállóan koherens módon kapcsolódnak egymáshoz, saját életét, hitét, gondolatait, az orosz kultúra és társadalom, valamint az emberiség jövőjének kérdéseit ábrázolja egyéni stlusban. )






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése