2012. január 14., szombat

Magyar táncház módszer...




Tavaly novemberben felkerült a magyar táncház módszer az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.


Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes kormányközi bizottsága az úgynevezett "Legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe" vette fel a magyar táncház módszert, amely a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje.

Milyen csodálatos ! Legalábbis számomra!

Valamikor a 70-es években indult és Halmos Béla, Timár Sándor, Sebő Ferenc nevéhez fűződik a táncház mozgalom elindítása. Szerepelt itt a Kárpát - medencei különböző nemzetiségek zenéje, tánca is. Összekovácsolta a fiatalokat, megismerték, sokan megszerették a népi kultúrát. Azóta sok minden átalakult, de ma is vannak követői. A táncház módszer oktatása is folyik. Ahhoz, hogy egy régió tánca hiteles legyen, jól meg kell ismerni a hagyományokat. Persze nem lehet előadni gondolom ugyanúgy, mint ahogy azt esetleg nagyapáink vagy nagyanyáink tették, kicsit már magunkhoz, a korhoz kell igazodni. Ma már tudatos odafigyeléssel, szervezett tanulással lehet az igazi népzenét, népi kultúrát fenntartani. Jó, hogy vannak követői, erre elkötelezett zenészei, táncosai, mesélői, kézművesei. Aki belekóstol egyszer egy igazán míves táncházba, vagy zenébe,( stb) az biztosan lelkes híve lesz és tartalmasan fogja tölteni szabadidejének egy részét. Azt gondolom, már gyermekkorban el lehet kezdeni. Van is erre jó pár példa már!
Talán hasznos lenne akár az óvónő vagy tanítóképzésbe is bevonni a magyar táncház módszert!







Egy lemez ajánló:

"Magyarországon az 1970-es évek elejétől fogva a táncházi klubéletben bontakozott ki a népzenei mozgalom új hulláma. Az első táncházak zenéje elsősorban az erdélyi magyarság régióinak régies dallamaival, valamint virtuóz, gazdagon díszített, ugyanakkor szikár hangszerjátékával ragadta meg a közönséget. Ezek közül is kiemelkedett az erdélyi Mezőség, valamint az ezen belül is külön szigetet alkotó Szék községének népzenéje. Egy rövid fáziseltolódással aztán valósábbal berobbant a táncházakba a közép-erdélyi népművészet egyik leggazdagabb vidékének, a mezőséginél kifinomultabb és könnyedebb Kalotaszeg muzsikája is. Jelen lemezünk anyaga e háromféle hagyomány dallamaiból lett összeállítva. Ezen esetben nem a nagyközönség számára ismeretlen dallamok érdekességével kívánunk "újat hozni", pont ellenkezőleg: a táncházak kezdeti korszakának legismertebb "slágereit" állítottuk egymás mellé, hiszen ilyen válogatás eddig még soha nem jelent meg." - A Fonó Zenekar

Agócs Gergely - ének
Gombai Tamás - hegedű, ének
Pál István "Szalonna" - hegedű, ének
D. Tóth Sándor - brácsa, ének
Kürtösi Zsolt - nagybőgő

Közreműködnek:
Fekete Antal "Puma" - brácsa
Vándor Vokál: Farkas Tünde, Izsák Kata, Szluka Judit - ének
Navratil Andrea - ének
Szentkereszty Judit - ének
Berecz András - ének
Papp László - ének

1. Széki
2. Mezőségi
3. Kalotaszegi
4. Hajnali



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése