2013. április 3., szerda

Pino Daeni (Giuseppe Dangelico)



Pino Daeni képeire böngészésem közben akadtam rá. Képeinek melegsége, lágysága, romantikája,
nőket ábrázoló képei a tavaszt idézik fel bennem, ami nagyon késik. 





Mit is kell róla tudni röviden?



Pino Daeni   ( Giuseppe Dangelico ) 1939 május 25-én született az olasz Bariban. Meghalt 2010. május 25-én.


Impresszionista festő, több,  mint 3000  könyvborító alkotója és több moziplakát illusztrátora.
Autodidakta módon tanult művész, de  később  beiratkozott a Bari Művészeti Egyetemre, majd tanulmányait  a milánói Brera Akadémián folytatta, ahol kiforrt a tehetsége.

1960 és 1979 között – munkái után számos díjat és kitüntetést kapott. 1978-ban családjával együtt New Yorkba költözött. Számos könyv és magazin illusztrátora ekkortól lesz, a legnagyobb galériák állítják ki műveit.





Vásznain  jelen van a melegség, a szeretet,  a család. Gyakorta ábrázolja a vibráló, napsütötte strandot, a Földközi tengert, ahol  felnőtt. Korai alkotásaiban gyakran látjuk a lágy romantikus karaktereket.




A téma gyakran forog érzéki nők, strandok, és budoárban történő beállítások között. Egyedi ecsetkezelését jellemzi: a lágyan megvilágított nők, festett sima zöldes árnyékok, majd vastag pasztell színezéssel , gyakran élénk színű ruhákkal és háttérrel emeli ki alakjait.  Bátran megragadja a múló kifejezéseket,  a mozgást, szinte érzékelteti velünk a nők pillanatnyi hangulatát, érzésvilágát.





Pino technikája: a meleg és izgalmas színek és a  témák finom, de egyszerű megközelítése. Az ő giclée nyomatai keresettek az egész világon.






PINO DAENI - Kattints rá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése