2013. július 4., csütörtök

Gospel - Mahalia Jackson

A napokban gospel zene hallgatására kerekedett kedvem.

 Így jutott eszembe Mahalia Jackson, aki számomra a mindenkori egyik legnagyobb gospel énekes.






A gospel zenei stílus, amelyet a keresztény vallási életben használnak egyéni vagy közösségi hitük zenei kifejezésére, és vallásos alternatívát nyújtani. Az angol nyelvben Gospel névvel illetik az Evangéliumokat is (főként az Újszövetségi Szentírást). Ebben az értelemben a Gospel, mint zenei műfaj, az evangéliumi tanítások és történetek érzelemtől átfűtött formában történő, előképzettség nélkül is érthető előadása.


A zenében előtérbe kerülnek a vokálok, a szövegek pedig vallásos színezettel rendelkeznek. Léteznek a gospelnek különböző alműfajai, ezek a southern gospel, az urban contemporary gospel és a modern gospel, ezek mind más értelmezésben, egyéb zenei stílusok – mint a country vagy a blues – elegyítésével adják elő a gospel zenét. Több fajtája tartalmazhat zongora vagy basszus- és elektromos gitár kíséretet, de egy komplett zenekar is játszhatja. A Gospel előadói közül néhányan orgona kísérettel énekelnek (például Mahalia Jackson)( Wikipédia)




Mahalia Jackson (1911. október 26. – 1972. január 27.) amerikai énekesnő, minden idők egyik leginkább elismert gospel énekesnője.

„ Mahalia Jackson New Orleans külvárosának Carrollton Black Pearl nevű részében született 1911-ben egy szegény néger családban. Apja dokkmunkás és a helyi baptista néger gyülekezet lelkipásztora volt. Az öt éves kis Mahalia itt, a templomi kórusban kezdett énekelni. Ezt a hangot nem lehetett nem észrevenni, ezért különleges tehetsége hamar feltűnt, így 1927-ben alig 16 évesen Chicagóba költözött és az első nagy gospel együttessel, a Johnson Brothersszel énekelt. Az 1930-as évek közepén az együttes feloszlott és 1937-ben Mahalia a Decca lemezcég támogatásával szólókarrierbe kezdett. Bár első lemeze csak mérsékelt sikert aratott, ennek ellenére csakhamar népszerű énekesnővé vált, és egyik koncertet adta a másik után. 1946-ban az Apollo lemezcéghez szerződött és néhány figyelemreméltó dalt is kiadott. 1948-ban a "Move on up a Little Higher" című dalával végre átütő sikert aratott. A siker rögtön a világhírnévre repítette és dalai az Egyesült Államok után Európában is népszerűek lettek. Az "I Can Put My Trust in Jesus" elnyerte a Francia Akadémia díját, és a "Silent Night" például Norvégia történetének legnagyobb zenei lemezsikere volt. A CBS sorozatot adott ki vele és 1954-ben a Columbia Recordsnak is énekelt. A sikerek közepette azonban elkerülhetetlenül hullámvölgy következett, a gospel hívei azzal vádolták, hogy túlságosan felhigítja a műfajt a népszerűség érdekében. Karrierje az 1950-es évek végén és az 1960-as években is töretlenül folytatódott, énekelt a Newporti Jazz Fesztiválon, John Fitzgerald Kennedy beiktatásán és Martin Luther King temetésén is. Koncertezett világszerte, útjai során vezető államférfiak fogadták, a világ koncerttermeinek ünnepelt sztárja volt. Koncertkarrierjét 1971-ben Németországban fejezte be. Visszatérve hazájába még részt vett néhány TV-showban, de szív- és cukorbetegsége egyre inkább elhatalmasodott rajta. Mahalia Jackson 1972. január 27-én hunyt el Chicagóban. A Louisiana állambeli Metairie-ben, a Providence Memorial Parkban temették el.

Sírkövén ez áll:  Mahalia Jackson, a világ legnagyobb gospel énekese.”  (Wikipédia )





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése