2010. március 5., péntek

Böjti szelek fújnak...



Lassan itt az ideje,
hogy egészségesebben táplálkozzunk!
Íme, néhány ötlet:






Kölesfasírt
Hozzávalók:

1 fej hagyma, 1-2 sárgarépa, ½ fej zeller, 1 csésze apróra vágott petrezselyem zöldje, teljes kiőrlésű búzaliszt vagy zabpehely, 1-2 gerezd foghagyma, majoránna vagy kakukkfű, szerecsendió, 4-5 csésze főtt köles, hidegen sajtolt napraforgóolaj.


A hagymát, sárgarépát és a zellert lereszeljük, majd olajon pirítjuk, a kihűlt főtt köleshez vegyítjük, és annyi búzaliszttel vagy zabpehellyel keverjük össze, hogy puha masszát kapjunk. Ízlés szerint fűszerezzük. Fasírtokat formázunk belőle, és a forró olajban kisütjük. Mustárral, ketchup-pal, savanyú káposztával nagyon finom.



Fehérbab krém:

Hozzávalók:
2 csésze főtt fehér bab, mk.tengeri só, l evőkanál kukoricaolaj, 2 evőkanál friss, összevágott zellerlevél.
A babot, az olajat és a sót mixeljük, belekeverjük a finomra vágott zellerleveleket. A fehér bab krém melegen jól illik a főtt gabonákhoz, ha kihűlt, kenyérre kenve, uzsonnára is szervírozhatjuk répaszeletekkel, savanyú káposztával.
A zab nagyon tápláló étel, és a létező legjobb fiatalító szer. Fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Sok kálciumot, magnéziumot, káliumot, szilíciumot, vasat, A-vitamint tartalmaz.

Skót fahéjas zabital:
Reggel kell fogyasztani!

Hozzávalók:
1 evőkanál durva zabpehely, ½ dl. Hideg víz, méz, ízlés szerint fél citrom leve, l mokkás kanál fahéj.
A zabpelyhet és a vizet lábosba helyezzük, alacsony hőfokon főzzük 1 órát. Mézzel édesítsük. Szűrjük át, majd tegyük hozzá a citromlevelet és a fahéjat. Forrón tálaljuk!






Diós zabpehely krém

Hozzávalók:
75 g zabpehely, 0,6 dl. víz, 1 közepes fej vöröshagyma, 30 g dióbél, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál sűrített paradicsom, 2 teáskanál mustár, 30 g margarin, 1 teáskanál citromlé.
A zabpelyhet tálba tesszük, ráöntjük a vizet és kb. 10 perig állni hagyjuk. A vöröshagymát tisztítás után finomra vágjuk, a diót ledaráljuk. Ezután a zabpehelyhez hozzáadjuk valamennyit és habosra turmixoljuk. A krémes pástétomot kenyérre kenjük, teszünk rá nagyobb diódarabot, snidlinget, petrezselymet és szálakra reszelt sárgarépát.


Rántott zabpehely
Hozzávalók

15 dk zabpehely, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál őrölt mustármag, 1 mokkáskanál fehér bors, zsemlemorzsa, 1 evőkanál szezámmag, só, olaj.
A zabpelyhet vízben 5-10 percig sűrűre főzzük. Megfűszerezzük, beleszórjuk a szezámmagot, kiolajozott tepsibe öntjük, majd kihűtjük. Ezután hosszúkás szeletekre vágjuk, búzacsirás zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban kisütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése