2011. július 25., hétfő

Huszka Jenő egy balatoni villa kapcsán...
Pár héttel ezelőtt A Fonyód-Bélatelepi soron sétálva - már  néhány  éve -   jó pár elhagyott villát találtam.

 ( pl. Nárai-villa, Törley-villa, Márffy- villa, Huszka - villa ) sorakozik. Megvételre várnak.    Ahogy elnézegettem a most már elhagyott, üres Huszka villát, híres operettjeire gondoltam. A Lili bárónő dallamai csendültek  fel emlékeimben.


Huszka Jenő évtizedeket töltött a fenti villában.


Huszka Jenő (Szeged, 1875. április 24. – Budapest, 1960. február 2.) zeneszerző.


Érettségi után, 1893-ban Pestre ment joghallgatónak, de közben beiratkozott a Zeneakadémiára is, ahol Hubay Jenő és Koessler János tanítványa lett. Ebben az időben koncertszervezéssel is foglalkozott, egyik koncertjén lépett először nyilvánosság elé az akkor 18 éves Dohnányi Ernő. 1896-ban végzett mind jogi, mind zenei tanulmányaival. Bár kinevezték a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium díjtalan fogalmazógyakornokának, ő egy év fizetetlen szabadságot kért, hogy Párizsba utazhasson. A Lamoreux-zenekarban első hegedűseként működött, londoni vendégszereplésükön is velük volt.
1897-ben hazatért, és munkába állt a minisztériumban. Ott ismerkedett meg Martos Ferenccel, aki később a librettistája lett. 1898-ban volt első színpadi művének premierje: a Tilos a bemenet! című zenés bohózat szövegét Mérei Adolf írta. Megismerkedett az akkor még ismeretlen Fedák Sárival, és számára írta következő darabját. Az 1902. december 20-án bemutatott Bob herceg hatalmas siker lett, ez volt az első magyar operett, amelyet külföldön is műsorra tűztek.

Huszka Jenő 1960.február 2-án tüdőgyulladásban, éjjel kettőkor felesége, Arányi Mária karjai közt hunyt el. 84 évet élt. Sírja a Budapesti Farkasréti temetőben található.


 Ismertebb művei:

    Bob herceg (Martos Ferenc és Bakonyi Károly), operett (1902. december 20.)
    Aranyvirág (Martos Ferenc) (1903. november 6.)
    Gül Baba (1905. december 9.)
    Lili bárónő, operett (1919. március 7.)
    Gyergyói bál (1941. január 4.)
    Mária főhadnagy, operett (1942. szeptember 24.)
    Szabadság, szerelem (Háy Gyula – Fisher Sándor Jókai Mór után)
    (1955. április 1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése