2012. február 8., szerda

Jean Giono-ra bukkantam az elmúlt hetekben...Varázsos délfrancia tájakra viszi olvasóját Jean Giono. A mitikus titok légkörébe burkolt szereplők kalandos-romantikus története - egy halász és egy favágó feleséget szerez magának - hatalmas erdőségekben, kanyargós folyópartokon, ködös szakadékokban, felhő ölelte hegycsúcsokon játszódik. Hol derűs, hol fenségesen komor képek peregnek szemünk előtt, születésről és halálról, örömökről és tragédiákról mesélve. Latinság klasszicizmus nélkül, ez Giono világa - írja bevezetőjében Giono egyik leghíresebb regényének fordítója, Illyés Gyula. A könyv jobb esetben antikváriumokban megkapható.
 
 Mély és vad költészet jellemzi Giono regényét. Valami pogány primitívség lengi át,  annak  különös íze, ami valóban az ősi legendák hangulatát idézi. Giono mélységesen nagy és  tiszta író, aki az ember és a természet minden jelenségét maga is végigéli.  Az írónál a fa érez, a folyó kinyújtózkodik, a futó szél gondolkodik, és az ég megszólal.  Hőse az embert és állatot megejtő Antonio. Előtte a természet minden titka és az asszonyok termékeny öle szélesre tárul....

Ebből a könyvből is film készült.
Huszár a tetőn


(Le hussard sur le toit, 1995)

A film története 1832-ben kezdődik. A dél-franciaországi Provence-ban teljes az anarchia: dühöng a kolerajárvány, mindenütt temetetlen holttestek hevernek. Angelo, az ifjú olasz forradalmár a bécsi titkos rendőrség elől menekül Aix-en Provence-ban. Miután a helybeliek meggyanúsítják, hogy megmérgezte a kutakat, hősünk a házak tetején keres menedéket. Önfeláldozóan menti a még menthetőket egy idős orvostól tanult módszer segítségével. Útközben találkozik a gyönyörű fiatalasszonnyal, Pauline-nal, aki eltűnt férjét keresi, így együtt folytatják kalandos útjukat. Angelo beleszeret a fiatalasszonyba, érte minden áldozatra kész. És a pusztulás közepette győz az ifjúság, kivirágzik közöttük a szerelem.
( DVD-én kapható)                          Még olvasható magyarul:                                


Egyébként film is készült a Zeng a világ c. műből.  1965-ben. Sztárokkal a főszerepben.

 ( Cím: Muzsikál a föld )
Eredeti cím: Le chant du monde
Műfaj: kalandfilm
Ország: francia
Gyártási év: 1965
Stáb:
operatőr: Raymond Lemoigne
rendező: Marcel Camus
forgatókönyvíró: Marcel Camus
zene: André Hossein
író: Jean Giono )

Egy kis ízelítő az író stílusáról, írói világáról egy szép lírai hangvételű animációs rövidfilmben, amelyet
 Frédéric Back alkotott Jean Giono novellája alapján 1987-ben. A díjnyertes film egy nemeslelkű  pásztor megindító története, egy olyan emberé, aki tisztában van a dolgok értékével és makacs állhatatosságával példát ad arra, hogy egyetlen ember is milyen nagy változást tud létrehozni a világban.  
 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése