2014. február 15., szombat

Omar Bashir...

Omar Bashir Budapesten született 1970-ben. Édesanyja magyar.Zenészcsaládból származik, nagyapja, nagybátyja és édesapja is kitűnő muzsikusok voltak. Még alig múlt 5 éves, amikor először kezébe vette az oud nevű hangszert, az arab lantot. Első mestere édesapja, az ekkor már világhírű Munir Bashir volt.
Omar Bashir-t 7 évesen beíratták a Bagdadi Balett- és Zeneiskolába. Első komoly koncertjét 9 évesen adta. Az iskola befejezése után alapított egy 24 tagú, tradicionális iraki hangszereken játszó fiatalokból álló zenekart. Ez volt a Bayerek együttes, ahol karnagyként dolgozott, és amellyel az arab országok mellett többek között Oroszországban és Törökországban is turnézott.

1991-ben visszatért Budapestre és ösztöndíjasként a Liszt Ferenc Zeneakadémia ének, szolfézs és karvezetés szakán folytatta tanulmányait.

A 90-es években számtalan koncertet adott édesapjával közösen, egészen apja 1997-ben bekövetkezett haláláig.
Omar Bashir lemezeivel komoly szakmai elismerést vívott ki, és a világ számos koncerttermében fellépett már. Nemcsak szólóban lép fel, szívesen muzsikál együtt más zenészekkel, zenekarokkal is. Készített már felvételeket magyar és spanyol muzsikusokkal is, az arab zenét flamenco-val és jazz-es improvizációkkal ötvözve.


Omar Bashir-ról elmondható, hogy méltó utódja Munir Bashir-nak. Kíváló oud művész, aki nemcsak ápolja az arab hagyományokat, hanem sajátos jazz-es improvizációival közelebb is próbálja vinni az emberekhez népe zenéjét.

Budapesten a MOM kulturális Központban Omar Bashir koncert lesz 2014. február 21-én!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése