2011. augusztus 29., hétfő

Ismét Fonyód, de kissé csalódottan...

Fonyód. 2011.augusztus 19.

Esti program: Séta a mólon, Naplemente megcsodálása elhalasztva a borús idő miatt. Mi marad? Nézem az egyik fatörzsön lévő alábbi plakátot.Nos, gondolom, ez nem is olyan rossz. Sokszor láttam már a Huszka villát a bélatelepi  sétány másik oldalán, és  ismerem Huszka  minden darabját.

Gondoltam,  meghallgatom a műsort.
                                             Kellemes zene, kellemes este!

Hát ez  nem igazán sikerült!


A szinpad elé állított  padokon már többen ülnek, sötétedik.
 A színpad nincs megvilágítva.
 Egy kerek asztal leterítve, rajta többágú gyertyatartó,  mellette két szék. Kicsit távolabb egy fogas, ráakasztva  egy női ruha és egy női kalap. Ez lenne ugye a díszlet.

Kérdezem a mellettem ülőtől, hogy mit tud az előadásról, Elmarad? Mert a kezdési időn már félórával túl vagyunk. Kiderül, hogy nem, csak színpadi világításra várnak. Aztán úgy 10 perc múlva már egy frakkba öltözött férfi jelenik meg a sötét színpadon, aki elnézést kér  a műsor „csúszásáért”  és tájékoztatja a nézőket,  hogy a színpadi világító testeket és a mikrofont már hozzák Balatonszemesről. Tehát úton vannak. Arra várnak.  Az ott ülő közönség türelmét kéri.

( Ez vicc! Többen összenéznek. )

Az ott ülők egy re többen vannak, sokan tanácstalanok. Beszélgetni kezdek jómagam is egy tősgyökeres fonyódi férfival. Megtudom, hogy majd itt épül a balatoni második komp, hogy mikor azt nem tudja ő sem. Aztán mesél az egykori tragikusan meghalt  fonyódi szépségkirálynőről, aki tanítványa és a szomszédja volt.  Mond néhány dolgot arról, hogy anyagilag milyen nagy bajban van az önkormányzat , hogy a Palánk Várban  pár hete egy rendezvény lett volna, vagy 200 ember várta az eseményt, és jó sokára derült csak ki, hogy az előadás elmarad. Hogy miért? Azt nem tudta vagy nem akarta elmondani. Aztán úgy kilenc óra után megérkezett Szemesről a két lámpa, fény lett a színpadon.

A műsort vezető frakkos úr megjelent a színpadon, sajnálattal közölte, hogy hangosítás, mikrofon nincs, de biztosította a tisztelt publikumot, hogy az Operaház énekesei szerencsére olyan hanggal rendelkeznek majd, hogy biztosan élvezni tudjuk Huszka Jenő dallamait.
 Jól megszerkesztett összekötő szöveg volt, a műsor Huszka Lili bárónő c. operettjének keresztmetszetét adta.

Összességében a nagy többség ott maradt, végig hallgatta a kb. másfél órás műsort.
 A művészek tisztességesen adták elő a legismertebb dalokat.

Én pedig azt  gondoltam:   egy városnak kikiáltott Balaton parti településen
nem így kellene műsort szervezni, nem kellene így megalázni egy szívét-lelkét adó művész csoportot.


Egyébként is:  ahogy néztem Fonyód 2011-es  nyáresti műsortervét, bizony messze elmaradt színvonalban attól, ami megilletné ezt a várost és az idelátogató turistákat.

Hazafelé menet azon elmélkedtem vajon a szervezéssel, pénzhiánnyal,  igénytelenséggel, hozzá nem értéssel vagy ....

De  leginkább:

Miért is kell ilyesmin elmélkedni egy balatoni nyárestén 2011- ben ?Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése