2018. február 26., hétfő

Gondolatok, bölcsességek....


Elmélkedjünk kicsit !





Példa nélkül semmit sem lehet helyesen tanítani vagy tanulni. 
Columella


Reggel, ha nehezedre esik a felkelés, gondolj tüstént rá: "Arra ébredek, hogy emberhez méltóan munkálkodjam. Rosszul esnék-e annak végzésére indulnom, amiért születtem, aminek kedvéért a világra jöttem? Vagy arra rendeltettem-e, hogy párnámon heverészve melengessem magam? - Mindenesetre ez élvezetesebb! - De hát élvezetre születtél-e? Általában tétlenségre-e, vagy tevékenységre? Nem látod-e, hogy a növények, a verebek, a hangyák, a pókok, a méhek megteszik a magukét, és a maguk részével hozzájárulnak a világ harmóniájához? S te nem akarsz emberi kötelességeidnek eleget tenni? Nem sietsz a természetedtől kijelölt cél felé?" 
Marcus Aurelius


Nagyon kell vigyázni, hogy az ember mit mond. Főleg önmagának, nem csak másoknak. Elsősorban magamnak ígérek. Te csak onnan tudod, hogy ígérek neked valamit, hogy elmondom neked, mit ígértem magamnak. Ha csak neked ígérem meg, de magamnak nem, abból nem sok jó származik.

Feldmár András



Természetesen nem a fény hibája, hogy szutykosnak látjuk magunkat, a fény csak láthatóvá teszi a valóságot. S ilyenkor nem az a megoldás, hogy visszamegyek a sötétbe, hogy ne lássam a koszos kezemet, hanem az, hogy vizet keresek és szépen megmosakszom.

Böjte Csaba



Felnőtt nem akkor leszel, ha kardot húzol, és vakmerően harcolsz a vélt igazadért. Nem akkor, ha nem félsz mások arcába vágni a legpimaszabb igazságaidat is. (...) Felnőtt akkor leszel, ha a hibákat önmagadban keresed. Ha sorsodért nem a körülményeket okolod, hanem önmagadat.

Müller Péter





A hitelesség ott kezdődik, amikor az általad kimondott értékeket a saját életedben is mered követni.

Csernus Imre


Minél több kompenzációs eszköz (zabálás, nyugtatók, sok munka, vásárlás, drogok, alkohol, szerencsejáték, internet, pénz) van a birtokodban, annál hosszabb időt fogsz eltölteni a mocsárban - mert így több feszültség levezető eszközzel tudsz port hinteni a saját szemedbe.

Csernus Imre


Vannak, akik szerint mindenféle keret, kötöttség, szabály elvetendő, én viszont úgy gondolom, hogy a hordónak az abroncs hasznos, mert a benne forrongó bort nem engedi szétfolyni, hogy hasznavehetetlen pocsolya váljon belőle.

Böjte Csaba





A zűrzavar tesz rabszolgává minket. A ma zűrzavara eltékozolja a holnap szabadságát.


Henri-Frédéric Amiel



Aminek kezdete van, véget is ér egyszer. Békélj meg ezzel, s minden jóra fordul.

Buddha


A folyók és a tengerek azért nyerik el száz és száz hegyi patak hódolatát, mert mélyebben fekszenek, mint emezek, tehát uralkodni tudnak a hegyi patakok felett. Így a bölcs is, aki az emberek fölött akar állni, alájuk helyezi magát; ha előttük akar járni, mögéjük áll. Ilyen módon, bár felettük van a helye, nem érzik a súlyát, és bár előbbre való náluk, létét nem érzik sérelemnek.

Lao-Ce





Lao-ce: Tao Te King

 A Tao Te King - Az Út és Erény könyve a taoizmus fő műve. Talán az i.e. 4. században keletkezett, talán Lao-Ce írta, gyűjtötte össze. Talán egyik sem lényeges. Sokkal inkább az, hogy a keleti bölcsesség megismerése által mindannyiunknak gazdagodik az élete , ha csak egy percre is. 


Itt olvashatod!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése