2019. január 28., hétfő

A négy sarkalatos erény...

Néha nem árt megpihenni, elgondolkodni, elcsendesedni. 
Tegyünk most mi is így!



" Az erények azonosítása Platón nevéhez fűződik, aki az Állam című és további műveiben a jó és rossz ideája közötti különbségeket az emberi választható magatartások közötti különbségek szintjére vetítette le. Platón szerint az erények azáltal fejlődnek ki, hogy az embernek megszokásává válik a jó cselekedet. Szerinte nem azért cselekszik valaki egy adott helyzetben jót, mert erényes, hanem azért erényes valaki, mert folyamatosan, megszokásként jót cselekszik minden helyzetben. Ez Platón szerint a léleknek a legfőbb jó, és meglátása szerint nem is lehet valaki igazán boldog, és egészséges lelkületű, ha nem az erényeket táplálja élete során."  ( Wikipédia)


Platón négy sarkalatos erényt definiált, ezek az erkölcsi erények:

Igazságosság;
Mértékletesség;
Bátorság;
Bölcsesség.




Egy könyv a témában:

Josep Pieper

A négy sarkalatos erény


„Az erény olyan magatartásban mutatkozik meg, amikor az embernek módja és hajlama van a bűnre, de mégsem vétkezik. Az erényes ember az extremitások között általában az arany középutat választja (pl. nem igénytelen és nem akar dúsgazdaggá válni).

Josef ​Pieper 1904-ben született.
 Berlinben és Münsterben tanult filozófiát, jogot és szociológiát. Évtizedeken át a filozófiai antropológia tanszékvezető professzora volt a münsteri egyetemen. Több amerikai egyetemen is tanított vendégprofesszorként, előadókörútjain  Amerikán kívül eljutott a többi kontinensre is. Tanulmányai, könyvei megszakítatlan sorban jelentek meg több mint fél évszázadon át, s tették világszerte ismertté nevét.
Érdeklődésének középpontjában az antik és a középkori filozófia, elsősorban Aquinói Szent Tamás áll. Kristálytiszta logikájú gondolatmenetekben ismerteti gondolatvilágukat. Évezredes bölcsesség kel életre műveiben: megelevenedik a történelem, s felfénylik az ember értékvilágának csillagrendszere. A hit, a remény és a szeretet, az emberi, sarkalatos erények, a kontempláció, az ünnep, a történelem titkai: az ember élete elsorvad, ha nem táplálkozik ezekből az értékekből, a kultúra elapad, ha nem műveli őket. Felgyorsult ritmusú, az erkölcsi-emberi szétesés veszélyével fenyegető korunkban életet, embert és kultúrát menthet, ha figyelni tudunk az ilyen világos és határozott iránymutatásra, bölcs és higgadt megfontolásra.” ( Moly.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése