2011. december 8., csütörtök

A DUNA TV2 -ben volt szerencsém látni...






F. Wedekind több, mint százéves színdarabját, a Pandora szelencéjét, vagy másnéven a Lulu-t, a budapesti Katona József Színház  játszotta negyvennyolc alkalommal.

Bemutató előadás: 1990. Február 9-én volt a Katona József Színházban,
az utolsó előadás: 1991. November 12-én.



( Frank Wedekind (teljes nevén: Frank Robert Wedekind) (Hannover, 1864. július 24. – München, 1918. március 9.) német drámaíró.

Wedekind stílusa expresszionista, szecessziós, de a jelenetek ábrázolásában gyakran naturalisztikus: ezek csak egymásutánjukban keltenek groteszk hatást. Strindberggel együtt őt nevezhetjük az expresszionizmus előfutárának. Brechtre, Ödön von Horváthra, Ernst Tollerre, Lion Feuchtwangerre is hatott. )

A múlt héten,  egyik este,  a Duna 2 TV - ben  lehetett ismét látni.  Megnéztem.
 Nagy élmény volt most is!
Bár a színházi előadást semmi sem pótolhatja, mégis, aki annak idején nem látta  ezt az előadást, most megnézhette.

Úgy tűnik számomra, hogy sorozatosan láthatunk régi jó előadásokat ezen a TV adón, de elég késői időpontban.

Érdemes mégis  a jó  előadásokat kedvelő embereknek odafigyelni  ezekre a  régi  színházi felvételekre!

A darab nem könnyű, de elgondolkodhatunk rajta, és a Katona József Színház előadása kíméletlenül igaz.
Pontosan azt látjuk, amilyen világban ma is élünk. Csak éppen más a miliő, nem ugyanaz a kor, nem ugyanazok a ruhák. A külsőségek különböznek; a viszonyok, a karakterek, a belső folyamatok megegyeznek. Itt mindenki áldozat , mert mindannyian rontanak valamit a másikon. Itt csak szörnyeteg emberek vannak, akik semmitől sem riadnak vissza. S ezek egyszersmind szerencsétlen emberek, akikkel rettenetes dolgokat művelnek a többiek.

Közösen fogadják el kapcsolataikban a haszonelvűséget, és közösen ismerik el a pusztítás jogát. Lulu uralkodik mindenkin, aki rajta uralkodik, azokat teszi tönkre, akik őt is tönkre teszik. Hullákon és élő halottakon átgázolva jut el Hasfelmetsző Jack késéig.

Udvaros Dorottya nem bosszúálló démont játszik, hanem egy olyan nőt, akiben öntudatlan rafinéria és naiv számítás keveredik. A darab során semmi sem tervszerű, nem tudhatjuk, hogy mikor lesz számító, mikor irányítja az eseményeket, vagy mikor lesz az eseményeknek a kiszolgáltatottja. Szerintem remek, bravúros alakítást nyújtott ebben a darabban Udvaros Dorottya. Az előadás nagyon jól mutatja a pusztulás folyamatát, azt, ahogy Lulu ennek a sodrásába kerül. Láthatjuk, ahogy lassan elveszti fényét, erejét, hatalmát, hogy válik védtelenné.

A Katona József Színház társulatából szinte mindenki tökéletesen adta azt, amit adnia kellett.
Számomra kivételes élmény volt. Aki nem látta, és még valaha előveszik ezt az előadást a TV-ben, nézze meg!

( Fordította: Forgách András. Díszlet: Antal Csaba. Jelmez: Füzi Sári. Dramaturg: Fodor Géza. Zenei vezető: Simon Zoltán. Rendezte: Ács János. Szereplők: Csákányi László m.v., Udvaros Dorottya, Kun Vilmos, Sinkó László, Kaszás Gergő f.h., Máté Gábor, Bodnár Erika, Újlaki Dénes, Benedek Miklós', Hollósi Frigyes, Csomós Mari, Kárász Eszter, Csonka Ibolya, Stohl András f.h., Szacsvay László, Gazdag Tibor f.h., Blaskó Péter, Varga Zoltán, Bertalan Ágnes f.h., Csendes Olivér f.h., Murányi Márton.

Kattints rá! Itt megnézheted !

https://youtu.be/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése