2011. december 25., vasárnap

Két női énekes - Szeretem hallgatni őket....




Diana Krall


Diana Jean Krall (Nanaimo, Brit Columbia, Kanada, 1964. november 16. – ) háromszoros Grammy-díjas dzsesszénekes, dzsesszzongorista és zeneszerző. Zenész családban született. Édesapja, James Krall, jazz zongorista és nagy lemezgyűjtő.
 Hatalmas lemezgyűjteményét nem restelkedett megosztani lányával. Négyévesen kezdett zongorázni tanulni.Középiskolában egy kis dzsesszzenekarban zenélt, amelynek Brian Stovell nagybőgős volt a vezetője. Már 15 évesen Nanaimo éttermeiben lépett fel zongoristaként. A Vancouver-i Nemzetközi Dzsessz Fesztivál támogatásával 17 évesen ösztöndíjat nyert a bostoni Berklee College of Music-ra, ahol három szemesztert töltött. Boston egyik legelismertebb jazz zongoristája, Ray Santisi, volt a tanára.

Nanaimóban figyelt fel tehetségére a híres nagybőgős Ray Brown és a híres dobos Jeff Hamilton. Miután Brown és Hamilton hallotta játékát, rábeszélték, hogy költözzön Los Angelesbe, hogy a zongorista Jimmy Rowlesnál tanuljon. Jimmy Rowles biztatta arra, hogy énekeljen. 1990-ben Krall átköltözött New Yorkba, ahol saját triójával lépett fel.  Első albumát Stepping Out címmel 1993-ban egy kanadai kiadó jelentette meg.


Díjak

Grammy-díj 
1999 díj: legjobb énekes jazz felvétel (When I Look in Your Eyes c. album
2002 díj: legjobb énekes jazz album (Live in Paris c. album)
( Wikipédia )











Norah Jones




Norah Jones (született Geethali Norah Jones Shankar, 1979. március 30., New York, Brooklyn) indiai származású amerikai énekes, dalszerző, színésznő.

Jones karrierje a 2002-es debütáló albumával, a Come Away with Me-vel vette kezdetét, mely egy kortárs poplemez, soul, folk és country elemekkel színesítve. Az album világszerte több, mint 20 millió példányban fogyott, és 5 Grammy-díjat nyert. Norah elnyerte a Grammy-díj a Legjobb Új Előadónak járó díját is. Második albuma, Feels like Home 2004-ben jelent meg, és több, mint egy millió kelt el belőle az Egyesült Államokban egyetlen hét alatt. 2007-ben került a polcokra Norah Jones harmadik albuma, amely a Not Too Late címet viselte, és első helyen nyitott a megjelenése hetében. Norah az évtized egyik legjobb énekesnőjévé vált, több, mint 16 millió eladott lemezzel az USA-ban, és 39 millióval világszerte. Édesapja a világhírű szitárművész, Ravi Shankar. Féltestvére, Anoushka Shankar is szitáron játszik.

2007-ben főszerepet játszott többek között Jude Law, Natalie Portman és Rachel Weisz oldalán Wong Kar Wai első angol nyelvű filmjében, a My Blueberry Nights - A távolság ízében - amihez írt egy dalt Jones is. A film a 2007-es cannes-i filmfesztivál nyitófilmje volt.
( Wikipédia)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése