2013. május 31., péntek

Szecessziós Világnap 2013. június 8 - 9 -ig ...
"Hadat üzenünk a meddő rutinnak, a merev bizánci stílusnak, a rossz ízlés minden formájának..." 
                      Hermann Bahr                                                                                                                                                   
Vakok Iskolája Budapest


 A szecesszió az 1880-as és 1890-es években Európa nyugati felén született díszítőművészeti és építészeti irányzat, az ipari forradalomra és a nyomában kialakult művészi-esztétikai kiüresedésre adott választ jelentett. Az "új művészet" elsősorban a díszítőművészet reneszánszát indította el. A mozgalom célja egyfajta új természetesztétika megteremtése volt, a természetben előforduló tárgyakat, élőlényeket kezdte alaposan megfigyelni.Postatakarékbank Budapest A szecesszió sokkal inkább egy művészeti irányzat, egy világkép, mint egységes stílus. A szó maga latin eredetű (sēcēdō, sēcēdere: kivonulni). Kivonulást, elszakadást jelent mindattól, amit a korabeli akadémikus művészet képviselt.

Szecessziós tál


Első felbukkanása a művészetben John Ruskin (1819-1900) angol író nevével függ össze, aki számtalan könyvet, írást hagyott hátra irodalomról, festészetről, építészetről, szobrászatról és esztétikáról. Könyveiben felvetett ötletei először az Arts and Crafts mozgalmában realizálódtak és váltak populárissá a művészek körében. Írásai alapján alakultak ki a szecessziós stílus fő motívumai, illetve a természethez fordulás újra felfedezése is.

Cifra Palota Kecskemét

Az építészetben és az iparművészetben egyaránt a tartalom és a forma közeledését hozta a szecesszió. Mind a használati tárgyak, mind az épületek tervezése során a funkcióból indultak ki, és ennek megfelelően alakították a formát.


Iparművészeti Múzeum BudapestMagyarországon a szecessziót elsősorban Lechner Ödön (1845-1914) nevével kapcsolják össze. Ő a legismertebb, legnagyobb hatású szecessziós építészünk, egyúttal a stílus magyar irányzatának kezdeményezője.


Néhány jelentősebb épülete:

Iparművészeti Múzeum, Budapest IX., Üllői út
Földtani Intézet, Budapest XIV., Stefánia út
Postatakarékpénztár, Budapest V., Hold utca (ma a Magyar Államkincstár épülete)[1]
Városháza, Kecskemét
Törley-mauzóleum (Budapest)
Kék templom, Pozsony
Cifrapalota, Kecskemét


Lechner Ödön hatása óriási volt, gyakorlatilag egyidejűleg számolta fel az eklektikus törekvéseket és tette népszerűvé a szecessziót, mint nemzeti stílust. Követői egész Magyarországon akadtak. A Lechner-iskola a Felvidéktől a Bácskáig és Erdélyig számos nagyszerű középületet hagyott maga után. Ekkor épült pl. szecessziós stílusban a kiskunfélegyházi, a szabadkai és a marosvásárhelyi városháza. Az úri középosztály körében divatossá vált a szecesszió, ennek hatására a tehetősebb polgárság igyekezte utánozni őket.Kaposvár Csiky Gergely Színház

Kaposváron, Temesváron, Marosvásárhelyen, Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Tiszakécskén és Kiskunhalason számos szecessziós lakóházat találunk.
Casa Mila Európában elsősorban Antoni Gaudí (1852-1926) katalán építész nevét szokták említeni, mint a szecesszió egyik legérdekesebb, legeredetibb egyéniségét. Gaudí zseniális épületei ma is csodálatra késztetik az embereket: évente százezrek zarándokolnak el, hogy műveit megtekintsék. Legfontosabb épületei: a Sagrada Família, a Güell park, a Casa Milà és a Casa Batlló (Barcelona).Sagrada Familia


Spanyolország leghíresebb turistalátványossága a Világörökség részének számító Szent Család temploma. Gaudi életművét több mint 100 évvel ezelőtt kezdték el építeni, és a tervek szerint 2026-ra, a tervező halálának 100. évfordulójára készül el és a világ legnagyobb temploma lesz. A Szent Család templomát XVI. Benedek Pápa 2010. november 7-én szentelte fel és bazilikává nyilvánította. Ebből az alkalomból misét is celebrált, mely a templomban tartott első szentmise volt. A La Sagrada Familia építészetileg is igen sokszínű: fellelhetőek rajta a szecesszió és a kubizmus stílusjegyei is. 
 Rippl-Rónai József: Vörösruhás nő rózsával


Festészet, grafika – néhány név


Gustav Klimt: Almáskert 1912
Aubrey Beardsley (1872-1898), angol grafikus, illusztrátor, a szecessziós grafika legnagyobb hatású mestere
Henri Toulouse-Lautrec: francia posztimpresszionista festő, grafikai munkásságával a szecesszió előfutára
Francia festők: (a francia art nouveau a posztimpresszionizmus körébe tartozik) Georges Seurat, Émile Bernard, Georges de Feure, Félix Vallotton,Victor Prouvé
Stanisław Wyspiański (1869-1907) lengyel festő (egyben drámaíró és költő is!)
Jozef Mehoffer (1869-1946) lengyel festő

Lakatos Artúr: Plakát (1907)
Rippl-Rónai József (1861-1927) – második festői korszakában a legjelentősebb képviselője a stílusirányzatnak
Vaszary János (1867-1937) szintén posztimpresszionista, de egy korszakában ő is híve az irányzatnak
Kernstok Károly korai művei és ablaküveg-terveivel kapcsolódik

Róth Miksa üvegfestő
Gulácsy Lajos (1882-1932) festményei is rokoníthatók a szecesszióval, bár nem tartozott egy iskolához vagy irányzathoz sem.
Horti Pál (1865 - 1907) alkotásai az iparművészet minden ágát (bútor, kerámia- és zománcművészet) képviselik.

Iparművészet

A kerámiadíszítésre, az üvegfestésre, a csipkekészítésre, az ötvösművészetre és az épületek belső dekorációjának kivitelezésére számtalan példa akad a korból.


Neves iparművészek

az Amerikai Egyesült Államokban:
Louis Comfort Tiffany (1848-1933)
Angliában:
William Morris (1834–1896)
James Abbott McNeill Whistler (1834-1903) dekoratőr
Franciaországban:
Auguste Daum (1854–1909) üveg – és kerámiamunkák
Émile Gallé (1846–1904) üveg és kerámiamunkák
Albert Louis Dammouse – kerámiamunkák
Louis Majorelle (1859–1928) – bútorok készítése
L. Falise – ötvösművész
Henri Vever – ékszerész
René Lalique – üvegművész


Magyarországon

Zsolnay Vilmos - kerámia
Szontagh testvérek - csetneki csipke
Csetneki csipke a szecesszió jegyében
A budapesti Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményéből
mintegy száz szecessziós műtárgyat nézhetünk meg.
(Többek között: Tiffany, Gallé üvegeit,a Rippl-Rónai József tervezte kárpitot.)Érdemes lesz ezen a két napon ellátogatni
az Iparművészeti Múzeumba, valamint a Vakok Általános Iskolájába.


Kattints rá!


Kattints rá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése