2013. május 22., szerda

Kalandozás a tudományok területén...





Ma az egyik rádióadásban Kandó Kálmán életútjáról volt szó. Ekkor gondoltam arra, hogy kicsit elkalandozom oldalamon a tudomány felé.
Élek a lehetőséggel és felhívom a figyelmet Kandó Kálmán tevékenységére, továbbá több-több kíváló feltalálóra is! Talán érdekel majd valakiket. Hiszen tudományukkal előbbre vitték a világot. Méltán büszkék lehetünk rájuk.

Országunkban nemcsak a kultúra területén, de a tudományok területén is születtek mindig nagy talentumok, tehetségek.







Kandó Kálmán

Egerfarmosi és sztregovai doktor Kandó Kálmán (Pest, 1869. július 8. – Budapest, 1931. január 13.) magyar mérnök, a nagyfeszültségű háromfázisú váltakozó áramú vontatás első alkalmazója mozdonyoknál, a fázisváltó kidolgozója, a vasút-villamosítás úttörője.

Pöschl Imre, a budapesti József Műegyetem professzora az alábbiakat mondta róla:

            „ Ez a szó, hogy Kandónak munkatársa voltam könnyen félreértésre adhat alkalmat. Kandó annyira fölötte állt mindenkinek, hogy neki munkatársa nem lehetett senki. Mellette a munkatárs szerepe csak az volt, hogy közvetítette az ő ideáit.          ”


Kandó Kálmán 1895–1929 között megadott szabadalmainak száma 69. A szabadalmak a villamos vasúti motorok, többfázisú váltóáramú motorok, önműködő kapcsolóberendezések, felsővezetékek és erőátviteli telepek témái köré csoportosíthatók.














Érdemes rákattintani a listára. Mennyi tehetség országunkból!!!!


Itt találhatóak azok a találmányok, amelyek feltalálója, illetve kidolgozója egyértelműen és nemzetközileg elismerten magyar személy volt (vagy feltalálói, illetve kidolgozói között elismerten magyar személy is volt). 

Az alábbi oldalt ajánlom elolvasásra!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése