2013. július 24., szerda

Guido Vedovato ...

A szombathelyi Képtárban, ott jártamkor  fedeztem fel  Guido Vedovato festőművészt.


Varázslatos, színes, fantázia világa , egyszerűsége, néhol  egyiptomi látásmódja megfogott.
Nem mindennapi módon tekinthet bele az ember a falvak minden napjaiba.
 Az éj titkai, a megjelenő állatfigurák -  a festő ősi, kissé szürrealisztikus látásmódján keresztül  - sok mindent  elmesélnek nekünk.


Mit is kell tudni a festőről?„ Guido Vedovato napjaink egyik legismertebb naiv festőművésze és szobrásza. 1961-ben született az észak-olaszországi Vicenzában, jelenleg Quinto Vicentinoban él és alkot. Közgazdásznak tanult, nem részesült művészeti képzésben. Jelentős hatást gyakorolt rá a jugoszláv naiv művészet, ennek hatására kezdett festeni az 1970-es évek végén. Kialakította saját technikáját, megszülettek az egyedi motívumai, témái. Az alkotás kezdetben a hobbija volt, mely egyre inkább hivatásává vált.
Festményei mindig apró történeteket mesélnek el, segítségükkel az Olasz Alpok falvainak mindennapjaiba leshetünk be, ahol a helybéliek élik megszokott, archaikus életüket, az éj leszálltával pedig titokzatos állatok bújnak elő, s csendes méltósággal uralják a vidéket. Sokan ez utóbbi, szürreálisba hajló képeiért rajonganak, ám Vedovato - saját bevallása szerint - jobban szeret embereket festeni. Ezekből a figurákból a „hegyi emberek” arcai tekintenek vissza, melyeken a barázdákat a kemény munkával töltött élet vájta. Az egyiptomi művészet látásmódját idéző, teret kiforgató festményeket gyermeki báj hatja át. Művészetét a különös és fantasztikus atmoszféra okán Dominique Peyronnet alkotásaival szokták rokonítani. 1986-ban nyílt első kiállítása, mára pedig művei számos európai és amerikai múzeumban megtalálhatóak.”
(Wikipédia)


A kiállítás a Szombathelyi Képtárban még augusztus 25-ig megtekinthető.
Aki arra jár, feltétlenül nézze meg!

                     2 megjegyzés:

  1. http://www.port.hu/guido_vedovato:_italia_mesei/pls/w/event.event_page?i_event_id=2421835&i_event_area_id=24

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az értesítést.

    " Ismét Budapestre látogat az olasz festőművész, Guido Vedovato:
    Országos Idegennyelvű Könyvtár Budapest V.Molnár u.11.( április 28. (hétfő) 17:00- május 23. (péntek) "

    VálaszTörlés