2012. augusztus 11., szombat

Álmok - egy csodálatos film...





Aki teheti, ma nézze meg a DUNA TV-ben  este 22 órakor kezdődő

Kurosawa Akira: Álmok c. filmjét.





Akira Kurosawa (1910-1998)  Japán egyik legismertebb filmrendezője volt. Legelső filmjét 1941-ben készítette, legutolsó filmje  halála után, 1999-ben jelent meg. Nagy hatással volt rendezők több generációjára, világszerte.  Az Álmokon kívül talán néhányan  ismerik a Hét szamuráj ,  a Vihar kapujában, vagy a  Derszu Uzala c. filmjét. Hogy csak ezt a hármat említsem. 
 
Díjai:

    Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (1975)
        díj: FIPRESCI-díj
        díj: Arany-díj
    Oscar-díj (1975)
        díj: legjobb külföldi film – Kuroszava Akira
    David di Donatello-díj (1977)
        díj: legjobb rendező (külföldi film) – Kuroszava Akira
        díj: különdíj a produkcióért
    Filmes Újságírók Olasz Nemzeti Szindikátusa (1977)
        díj: Ezüst Szalag – legjobb rendező (külföldi film) – Kuroszava Akira
    Mozikritikusok Francia Szindikátusa (1978)
        díj: legjobb külföldi film – Kuroszava Akira
    Cinema Writers Circle Awards (1977)
        díj: legjobb művészi és kísérleti film



A film 1990-ben került bemutatásra Álmok címmel, nyolc évvel halála előtt. Egyfajta összegzése életének, munkásságának. Nyolc álmot látunk. Nyolc szabadon szerkesztett, önmagában is megálló motívumot, cím nélkül,  utat engedve képzeletünknek.  Kurosawa olyan ember lélekfejlődését és bölcsessége megszerzésének útját meséli el, akinek az élet álom. A naiv gyermek félelmeitől eljutunk a bölcs, megnyugvó öregember látomásáig.

Keserű a felismerés: nem tudjuk kiszámítani tetteink következményeit. Az ember tönkreteszi környezetét, a világot, benne önmagát. A film alapütemét a halk, lassan kopogó eső vezeti be.


Az utolsó kép, s egyben talán a  legszebb kép a Vízimalmok faluja. A feloldozás, nirvána, ahova a lélek hosszú útja után érkezik, s végre hallja élete értelmét, levonja a végső konklúziót, s megnyugszik.Az életet a megfelelő szimbólummal egy boldog temetési menettel zárja. 
Ez a film különlegesség. Tehát csak annak ajánlom, aki szereti a mély emberi és művészien megalkotott, elgondolkodtató  alkotásokat.
 

Kattints rá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése