A tea orvosságként kezdte, majd ital lett belőle. A
tizennegyedik századi Japánban a teafogyasztás afféle „vájtfülü vallássá” –
teaizmussá – nemesedett. A teaizmus a mindennapi élet tisztátalanságai közt
megjelenő Szép imádatán alapuló kultusz. Tisztaságot és összhangot, kölcsönös
szeretetet, romantikus társadalmi békét sugároz.
Érdemes olvasgatni Okakura Kakuzónak a teaszertartásról írt,
ma már klasszikusnak számító művét, a TEAKÖNYV-et.
Kosztolányi Dezső szenvedélyesen szerette a teát. Egy rövidke, A Hét hasábjain 1910-ben megjelent filozofikus írása.
Kosztolányi Dezső
Tea
"Imádom a teát. Azok, akik nem értik, tartalmatlannak nevezik. A szemükben
csak pár milligrammal több a semminél. A parfümje, a lelke, az illúziója
elvesz, mert nem tudják lemérni, és csak a sárga, forró víz marad a
csészéjükben. Azt mondják, hogy nincs lelke, pedig csak az egyénisége hiányzik.
Magunk adunk neki egyéniséget. Meddő és királyi ital, amely nem táplál, de
teret enged a belegondolásunknak, az álmainknak és a fantáziánknak.
Terméketlen, önmagáért való, kéjes, mint a csók. A többi italok követelőznek.
Elveszik valaminket, vagy adnak valamit, megváltoztatnak. Ez csak kihozza,
hangsúlyozza, aláhúzza igazi valónkat, megmutat önmagunknak, az arcunkat
tükrözi. Hasonlatos a szőke nőkhöz, akik azonnal átveszik a férfi egyéniségét,
s ha géplakatossal beszélnek, a gépek érdeklik, de ha költő szól hozzájuk,
ábrándosak lesznek, és rímekben felelnek.
A hangulatok egész skáláját tudom vele kifejezni. Az, aki
ügyes szakácsa az érzéseinek, a virágzó teabokor minden varázsát bele tudja csempészni
a csészéjébe. Nem is igen bízom azokban, akik csak szokásból isszák, mással
készíttetik el, s következetesen citrommal és rummal fűszerezik, és reggel vagy
este egyformán ragaszkodnak hozzá. Azt mondom, hogy minden csésze tea egy
önportré. Ismertem egy nőt, aki addig vitte a teakészítés művészetét, hogy a
hangulatait egész hűen tudta vele visszaadni. Az udvarlójának pedig úgy
nyújtotta át, hogy néha vallomás volt - forró és félreérthetetlen -, néha
évődés, néha pedig a szeszélyek szeszélye, egy kimagyarázhatatlan zavar, amely
a végletekig csigázta a kíváncsiságot. Vannak fantaszták, akik csak a páráját
és aromáját szeretik, s a csészére hajolva álomútra kelnek Kínába, Ceylonba
vagy a Szunda-szigetekre, oda, ahol ez a keserű és egzotikus gyökér terem. A tea az álmodók bora.”
Egy regény ami a teához kötődik.
Gaál Viktor: A tea színe
" 1773-at írunk; a nyugati világ a tea bűvöletében él.
Kereskedőhajók százai vágnak neki a Kínába vezető hosszú és veszélyes
zarándoklatnak. Egyetlen céljuk, hogy megszerezzék az úgy áhított teafüvet. Az
út nem mentes a veszélyektől, számtalan hajó veszett már oda. Aki viszont
szerencsével jár, busás nyereség és hírnév vár rá. Van azonban néhány különös
kereskedő, akikről úgy hírlik, a pénznél sokkalta nagyobb kincs miatt járják az
utat. Ők a teavándorok. A kevesek, akik már találkoztak velük, csodálattal
vegyes félelemmel beszélnek róluk. Rebesgetik, a teavándorok ősi bölcsességek
tudói – és hogy birtokukban van a világ legtökéletesebb teája, amely egyenesen
varázserővel bír..."
( Tekapo Kiadó 2008 )
Így ír a teáról Lotung, Tang kori költő:
“Az elsö csésze
megnedvesíti az ajkam és a torkom,
a második csésze megtöri a magányom,
a harmadik csésze a sivár bensömet kutatja át,
s majd' ötezer kötet furcsa írásjelre bukkan odabent.
A negyedik csésze megkönnyíti a légzésemet -
életem minden keserüsége távozik a pórusaimon.
Az ötödik csészétöl megtisztulok,
a hatodik csésze pedig a halhatatlanok körébe emel.”
Tea készítési szokások
Kína
A legrégebbi kínai írásos feljegyzés szerint a VIII.
századig a teacserje leveleit először meggőzölték, megtörték, majd különböző
anyagok hozzáadásával kaláccsá gyúrták. Ezt a kalácsot rizzsel, gyömbérrel,
sóval, citrommal fűszerezték, majd az így elkészített teakalácsot a tűz fölött
megpirították, azután finom papír között szétdörzsölték. Vizet forraltak,
megsózták, beletették a szétmorzsolt kalácsot, legvégül pedig egy kanál hideg
vizet öntöttek bele, majd hagyták az egészet leülepedni. Ezután az italt
csészékbe töltötték, tejjel és vöröshagymával ízesítették. Időközben
megváltoztak a szokások, s napjainkban a nálunk is ismert forrázást használják.
A teás edényt félig megtöltik zöld tealevelekkel s ugyanazt a tealevelet
négyszer forrázzák le. A legjobb a második, ezt követi a harmadik, az első,
majd a negyedik forrázat.
Japán
A zöld tea ivásának jelentős hagyományai vannak Japánban. A
teaszertartás ma is eleven valóság a japánok életében. A teaházakban a
ceremóniát a gésák végzik, ők a régi teamesterek mai utódai. A gésák külön
iskolákban tanulják a teaceremónia pontos menetét. A teaszertartáshoz teaport
használnak, amelyet egy nagy becsben tartott tálban, forró vízzel, egy
bambuszból készült verő segítségével habosra vernek. A japánok a teát sohasem
édesítik vagy ízesítik, inkább teasüteményt fogyasztanak hozzá.
India
A teát leforrázzák egyharmad rész tejnek és kétharmad rész
víznek cukorral felfőzött keverékével. Öt percig állni hagyják, majd
muszlinkendőn leszűrve töltik csészékbe. Egyes helyeken a tejes teát magvakkal
is ízesítik és édességeket is felszolgálnak hozzá. Hátsó-Indiában a teát nem
isszák, hanem különböző módon elkészítve eszik. Például a tealeveleket sóval,
fokhagymával és olajjal keverve főzelékként fogyasztják.
Oroszország
Az évszázados szokás szerint a tea készítéséhez szamovárt
használnak. A tetején külön kis edényben melegen tartott, előre elkészített
teakoncentrátumból töltenek először a csészékbe vagy poharakba és ízlés
szerinti erősségűre hígítják a szamovár forrásban levő vizével.
Anglia
A teáskannába szórt teafüvet először a forrásban levő víz
fölött enyhén átgőzölik, majd leforrázzák. Csészénként egy-egy kanál teát
használnak. A leforrázott teát 4-6 percig hagyják kioldódni, majd teaszűrőn
keresztül a csészékbe töltik. A teát cukorral, néha mézzel édesítik, tejjel,
rummal esetleg citrommal ízesítik. Van, ahol dzsemet is tesznek bele.
Hollandia
A nagyon sötét, erős, teát kedvelik. Divatos az „extra”
holland tea, amelynél a forrázó folyadék tej vagy tejszínkeverék. Ízesítésül
dzsemet, rumot vagy más alkoholt használnak.
Magyarország
Hazánkban a teát általában cukorral, mézzel édesítik és
citrommal, esetleg rummal vagy borral ízesítik. A magyarok a könnyű,
limonádészerű teát kedvelik és általában reggel fogyasztják.
A jó tea készítésének titka
Aki egy csésze igazán jóízű teát szeretne inni, annak egy
sor fontos szabályra kell figyelnie. Teakészítésnél például a víz minősége sem
mellékes. Lágy vízből sokkal finomabb teát lehet készíteni. Ha a teát olyan
vízből főzik, amely sok kalciumot tartalmaz, a tea színe lényegesen fakóbb lesz
és az ízek sem jönnek ki teljes intenzitásukban. A teavizet mindig frissen,
egyenesen a csapból adjuk a kannába.
A víz minősége mellett a másik nagyon fontos dolog a
hőmérséklete is. Ha a víz nem elég forró, az aroma nem tud teljes egészében
kioldódni. Igazán jó teát csakis forrásban lévő vízzel lehet elkészíteni.
Az igazán jóízű teához adjon személyenként egy tea filtert,
vagy egy teáskanálnyi teát. A teát körülbelül 3-5 percig kell áztatni, hogy az
íze kiteljesedjen. Ha csak egy csésze teát készítünk, tehetjük a teafüvet
egyenesen a csészébe is.
A jó tea mindig frissen készül. A teaital rosszul tűri a
tárolást és gyorsan kihűl. Ezzel aromája minőségéből is veszít. Egy fedeles
bögre vagy kanna a legjobb megoldás a tea melegen tartására. Sokan javasolják a
termoszkanna használatát is, abban is megőrzi a tea az ízét.
A teát nyugodt körülmények között a legjobb fogyasztani,
porceláncsészéből. A tea színe is így érvényesül a legjobban, hiszen egy szép
csésze emeli ki igazán jól a tea csillogó fényét és árnyalatait. Az ideális
fogyasztási hőmérséklet 60 Celsius fok körül van.
A tea összetétele
A tea természetes készítmény, amelyből kizárólag víz
hozzáadásával készíthető élénkítő és frissítő hatású ital.
A tea legfontosabb összetevőinek elnevezése körül általában
nagy zavar van. Különféle fogalmak ugyanazt az alkotóelemet takarják, pl. a
„tannin” és a „polyphenolok”.
Polyphenolok (tanninok)
A tannin a régebbi elnevezés. Ezt használták korábban minden
egyes növényi anyagra, amelyet nem tudtak egyértelműen kimutatni. Amikor már
egyre többet lehetett tudni ezeknek a növényi anyagoknak a struktúrájáról és a
tulajdonságairól, akkor terjedt el a „polyphenolok” kifejezés. A polyphenolok
természetes anyagok. A feketetea feldolgozása során oxidálódnak és
tulajdonképpen ezek a felelősek a fermentált tea jellegzetes színéért és íz
hatásért. A zöld és a feketeteában egyaránt találunk polyphenolokat. Hogy mennyit, az függ a tea minőségétől,
továbbá a forrázás idejétől és módjától. Egy liter tea átlagosan 0,9 g
polyphenolt tartalmaz.
Koffein
A tea éppúgy mint a kávé, természetes koffeint tartalmaz. Ez
okozza a központi idegrendszerre kifejtett enyhe stimuláló hatást és ennek
köszönhető a közismerten frissítő, élénkítő hatás. Hogy egy adag tea mennyi
koffeint tartalmaz, azt sokban befolyásolja a levelek nagysága és a tea
elkészítési módja. Egy csésze jól elkészített feketetea koffeintartalma csak
30–40%-a egy hasonló adag kávéénak. A teában található koffeint gyakran teinnek
is nevezik.
Fluor
Egy csésze teában körülbelül 0,25 milligramm fluor
található. A fluorról közismert a fogakra kifejtett jótékony hatása. A napi
fluorszükségletünk kb.1,5 és 4 milligramm között van. A teafogyasztással tehát
hozzájárulhatunk a fluorszükségletünk fedezéséhez.
A tea és az egészségünk
A teát mindig is fontosnak tartották az egészség
szempontjából. Már egészen korai említésekor rengeteg pozitív, gyógyító hatást
tulajdonítottak neki. A tizenhetedik században főként a gyógyszertárakban
lehetett kapni és orvosok írták fel, mint gyógyerejű italt. Ez a gyógyhatás,
amelyet a teának tulajdonítottak, persze csak részben igaz, az viszont biztos,
hogy a tea rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészséges életmód
kialakításához.
A tea magában a legegészségesebb. Tej, citrom vagy cukor
nélkül, és szinte kalóriamentes. A sok tea fogyasztása jó hatással van a bőrre
és az egész vízháztartásra.
Az egészséggel kapcsolatban leggyakrabban mégis a
polyphenolokat emlegetik. Ezek a természetes anyagok antioxidánsokban nagyon
gazdagok. Az antioxidánsok pedig igen
fontosak a krónikus betegségekkel szembeni ellenállóképesség fejlesztése
szempontjából. Az antioxidánsok lekötik a szervezetben található szabad
gyököket, amelyeket a különféle káros hatások, dohányzás, stressz, mérgező
anyagok és hasonlók okoznak. A tea rendszeres fogyasztása feltölti szervezetünket
megfelelő mennyiségű antioxidánssal és a polyphenolok így segítenek megőrizni
egészségünket.
A legegészségesebb teának a japánok és a kínaiak nyomán
mégiscsak a zöld teát tartják, lassan már az európai országokban is. Az
említett ázsiai országokban ugyanis naponta négy vagy még annál is több csésze
zöld teát fogyasztanak az emberek, s ez segít megőrizni általános erőnlétüket
és jó egészségüket. A feketetea jótékony hatásáról elterjedt általános régi
vélemény ezért az elmúlt években kissé háttérbe szorult
Ízesített teák
Az ízesített teafajták azóta léteznek, amióta a
teakeverékeket aromákkal dúsítják. Ezek az aromák a gyümölcsök levéből,
héjából, húsából készülnek. Az aromákat csak nagyon finom teaőrleményekkel
lehet keverni. Először a gyümölcsadalékokat is szemcsésítik, majd ezután adják
hozzá a szintén aprított tealeveleket. Fontos, hogy a tealevelek nagyjából
ugyanakkorák legyenek, mint az aromarészecskék, mert csak így lehet intenzív
ízű ízesített teát előállítani. Minden típusú teából, fekete, zöld, és
szűzteából is lehet ízesített, aromatizált változatot készíteni.
Gyógynövényteák
A hagyományos gyógynövényteák nem tartalmaznak igazi
tealeveleket. A „tea” elnevezést ezért nem az összetételéről kapta, hanem az
előállítási folyamatról. A gyógyteákat ugyanolyan módon készítik, mint a
fekete teát.
Ezeket a teákat különféle gyógynövények egyes részeiből
nyerik, a leveléből, a szárából, a virágából, vagy a gyökeréből. Ezeknek a
teakeverékeknek gyakran adnak különleges elnevezéseket, amelyek igazából a
fogyasztás ajánlott időpontjára, vagy módjára vonatkoznak.
Jó éjszakát tea
Citromfüvet, galagonya virágos hajtásvéget, levendulavirágot
és komlótobozt tartalmazó teakeverék citrom ízesítéssel.
A tea napközben segíti a mindennapi élet feszültségeinek
feldolgozását, este pedig megkönnyíti a nyugodt elalvást, oldja a stresszt. Jól
ellensúlyozza a napközben fogyasztott élénkítő italok hatását is.
Elkészítés:
A csészébe helyezett 1 db filter tasakot 1,5 dl vízzel
leforrázzuk, 6-8 percig lefedve állni hagyjuk, majd ízesítve vagy ízesítés
nélkül, melegen vagy langyosan fogyasztjuk. Naponta 1-2 filter tasakból
készített tea fogyasztása ajánlott.
Mecsek Tavaszi zsongás tea
A Tavaszi Zsongás teakeverékkel a természethez hasonlóan Ön
is megújulhat, és csak hírből fogja ismerni a tavaszi fáradtságot. A tea gazdag
aromája a bizsergető, üde tavaszt idézi. Erdei szamóca aromával.
Összetevők: citromfű, bodzavirág, mate tea, csalánlevél,
édesgyökér, gyömbérgyökér, gyermekláncfűlevél, koriander
Jeges zöld tea szilvalével
Hozzávalók:
3 dl víz,
3 filter zöld tea,
1,25 dl száraz fehérbor,
1 rúd vanília,
szilvalé,
2 evőkanál cukor.
A vizet felforraljuk, majd beletesszük a tea filtereket.
Néhány percnyi áztatás után belekeverjük a cukrot és a vaníliáét. A szilvalét
és a bort akkor adjuk hozzá, amikor már langyos. Jéghidegen tálaljuk.
Teasütemény
Hozzávalók: 1kg liszt, 40dkg porcukor,30 dkg margarin, 4
egész tojás, egy sütőpor,1 csomag vaníliás cukor, csipet só.
Elkészítés: A lisztet összekevered a sütőporral, majd elmorzsolod
a margarinnal, beleteszed a porcukrot, sót, a felvert tojásokat és a vaníliás
cukrot. Összedolgozod és egy órát pihenteted. Lisztezett deszkán kinyújtod
vékonyra. Különböző formákra kiszaggatod(csillag, szív, virág), tepsibe rakod
és közepes tűznél megsütöd.
Sós tea rudacskák
Hozzávalók: 30 deka liszt, fél csomag sütőpor, 10 deka őrölt
töpörtyű, 5 deka zsír 1 tojássárgája
11/2 deci tej
Elkészítés: A hozzávalókar deszkán jól összegyúrjuk. A
tésztához sót ízlés szerint vegyünk. Az ujjnyi vastagra nyújtott tésztából
derelyevágóval hosszú keskeny szalagokat vágunk és sóval, kömény-maggal hintve
sütjük. Az 5 deka zsír és 10 deka töpörtyű helyett 15 deka vajat is vehetünk.
Könnyű teasütemény
Hozzávalók:15 deka cukor 15 deka vaj 2 tojás kevés só, 30
deka liszt 1 csomag sütőport
Elkészítése: cukrot vajjal és a tojás sárgájával habosra
verjünk, azután a sót, liszttel elkeverjük majd a sütőport és a tojás keményre
vert habját adjuk hozzá. Papír vagy vászonzsákból zsírozott, lisztezett
sütőbádogra –„S”- ket nyomunk. A süteményeket gyenge tűznél szép sárgára
sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral készített hintő cukorral szórjuk be a
süteményeket.
Kattints rá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése