2010. november 19., péntek

Udvardi Erzsébet festőművésznő...

 Három királyok


Olvasom, hogy a Magyar Posta ebben az évben is ünnepi bélyegsorozat kibocsátásával köszönti a Karácsonyt. Idén a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ kápolnájának oltárképe, Udvardi Erzsébet festőművész Három Királyok című alkotásának két részlete került a bélyegekre.

Jó néhány éve Keszthelyen jártamban láthattam Udvardi Erzsébet kiállítását, ott álltam megbabonázottan (fény) képei előtt. Így örülök a fenti hírnek.











Udvardi Erzsébet (Baja, 1929. december 27.) Kossuth-díjas magyar festőművésznő.

Szülővárosában Rudnay Gyulától tanult festeni, majd Budapesten elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát, ahol Bernáth Aurél, Domanovszky Endre, Fónyi Géza és Hincz Gyula voltak a mesterei. 1955 óta kiállító művész. 1961-ben elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat.

1958-tól a Balaton mellett, Badacsonytomajban telepedett le, fő ihlető forrása a környező táj, melyről tájképeit és életképeit festette kezdetben posztimpresszionista stílusban, később már a táj és a környezet hangulatait igyekezett megragadni, összefoglalni expresszív szürrealista stílusú festményeken








Foglalkoztatták őt a biblikus témák, a szentek élete. Köztéri művei gyakran templomokat, kápolnákat, kegyhelyeket díszítenek. 1984-ben ő vállalkozott arra, hogy a tapolcai Szentkút tönkrement Madonnája helyett új Madonnát fessen. S megfestette úgy a témát, ahogyan az a laikus hívők képzeletében megjelenik. Egyszerre tiszteli a festészet tárgyát és a befogadót is.

Főleg hazai tárlatokon szerepelt és szerepel folyamatosan, de mind egyéni, mind csoportos kiállítások során bemutatkozott külföldön is (Bécs, Bécsújhely, Boston, Köln, egyéni), (Velence, Párizs, Spoleto, Újdelhi, Lublin, csoportos).

Műveit számos közgyűjtemény őrzi, köztük a Magyar Nemzeti Galéria; Keresztény Múzeum, Esztergom; Magyar Tudományos Akadémia; a szolnoki Damjanich János Múzeum; a székesfehérvári Szent István Király Múzeum.











Díjak, elismerések

Munkácsy-díj (1969)
Érdemes művész (1975)
Baja díszpolgára (1998)
Kossuth-díj (1999)

( Wikipédia)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése