2011. március 1., kedd

Meghalt Annie Girardot...


Egyik kedvenc színésznőm volt a sok közül.



                                          A Rocco és fívérei c. filmben


Annie Suzanne Girardot (Párizs, 1931. október 25. – Párizs, 2011. február 28.) César-díjas francia színésznő, énekes. 1955-ben debütált a Treize à table című filmben. Legismertebb filmjei Rocco és fivérei, A szoknyás zsaru, valamint a közelmúltban készült Haneke A zongoratanárnője.

Egyik leghíresebb szerepe Nadia, a prostituált Luchino Visconti Rocco és fivérei című filmjében (1960). Nadia szépsége éket vert a két testvér, Rocco és Simone (Renato Salvatori) közé, aki végül is megerőszakolja. A kamera előtti erőszakos kapcsolattal ellentétben Girardot és Salvatori 1962-ben összeházasodott, és egy gyermekük – Giulia – született. Később szétváltak, de hivatalosan soha nem váltak el.

1956-ban elnyerte a Suzanne Bianchetti-díjat, és 1977-ben megkapta a legjobb színésznőnek járó César-díjat a Docteur Françoise Gailland c. filmben nyújtott alakításáért. 1996-ben a Nyomorultakban nyújtott alakításáért ismét César-díjjal jutalmazták. A rendező Michael Haneke-vel első alkalommal 2001-ben a A zongoratanárnő című filmben dolgozott együtt. Szerepéért harmadik alkalommal vehette át a César-díjat. 2005-ben egy újabb Haneke alkotásban, a Rejtélyben Daniel Auteuil és Juliette Binoche-sal együtt szerepelt.

2006. szeptember 21-én a Paris Match nyilvánosságra hozta, hogy Annie Girardot Alzheimer-kórban szenvedett.( Wikipédia )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése