2011. március 8., kedd

Orfeu Negro - Fekete Orfeusz






Marcel Camus filmje Orfeu Negro  - Fekete Orfeusz, 1959


A rendező neve ne tévesszen meg senkit, nincs köze a Nobel-díjas íróhoz. Marcel Camus az Ardennekben született, rajztanár volt, aki a világháború alatt német fogságba került, majd később Jaques Feyder és Buñuel mellett tanulta ki a filmes mesterséget. 1957-ben készítette első filmjét Megcsalatva halt meg (Mort en Fraude) címmel, amely egy Indokínában játszódó bűnügyi történet volt.

A Fekete Orfeusz  annak idején  elnyerte az Arany Pálmát, a BAFTA-fődíjat, a legjobb idegen nyelvű Golden Globe-ot és az Oscart is.

A rendező  amatőr szereplőket válogatott össze filmjéhez .Szinte minden amatőr színész eredeti foglalkozása valamilyen kapcsolatban áll a mozgással. Nem csoda, hiszen a Fekete Orfeusz nagy része a mozgásról, a táncról szól. Az erőteljes képi világ a rikító színekre épül. Az alaptörténet mellett antropológiai film is egyben, amely nemcsak a riói karneválba, de a dél-amerikai fekete kultúra zeneiségébe és hiedelmeibe is bepillantást nyújt.

Marcel Camus alkotásában  talán  túl sokat is láttak  akkoriban a fesztiválok zsűritagjai. Manapság inkább tűnik egy poros zenei filmnek, mint klasszikus új hullámos mozinak. Mégis, szabad felfogásával és színes kavalkádjával talán az egyik legsikerültebb ókori mítosz-feldolgozás, amely tisztán szórakoztatásra törekszik. Azért talán minden mozikedvelőnek érdemes ma is megnézni ezt a  filmet.

A történet :

( Orfeusz és Eurudiké mítosza elevenedik meg fekete szereplőkkel a Rio de Janeiro-i Karnevál idején.A villamosvezető Orfeusz halálosan beleszeret a volt szeretőjének haragja elől egy hajón Rióba menekülő Eurudikébe. Ám az elhagyott férfi a Halál Angyalának jelmezében megtalálja és megöli Eurudikét. Ekkor, hogy visszakapja szerelmét, Orfeusz - aki csodálatosan gitározik, és a környékbeliek szerint még a napot is előcsalja játékával, ha akarja - alászáll a Pokolba és természetfeletti praktikákkal megpróbálja feléleszteni a lányt...)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése