2011. március 31., csütörtök

JazzEmber- Emlékezés Pleszkán Frigyes zeneművészre






Tegnap este 20.30 - tól az m2  műsorán a JazzEmber című portréfilmből  megismerhettük az 1959-ben született Pleszkán Frigyest, aki a közelmúltban vetett véget életének, meglehetősen  furcsa körülmények között.  Péterffy András , a film készítője, nem afféle rövidlejáratú bulvárportrét készített Pleszkánról. Azt olvastam, hogy  az ő kapcsolatuk sokkal régebbről ered: mindketten monori származásúak, és Pleszkán éppen Péterffy édesanyjától vette első zongoraleckéit. Érzékeny, személyes hangú filmet láthattunk  Pleszkán Frigyesről .  A filmből kiderül:  az életre, a szépre, a tisztára, az igazra szavazott egész életében.  Játszott  nekünk  klasszikus darabokat és parafrázisokat, népdal-improvizációkat is. Rachmaninovot és Beethovent, saját szerzeményt,  jazzt. Kedvesen, humorosan beszélt  komoly dolgokról,  időnként  bölcsen filozofálgatott, rejtett keserűségét nem mutatta. Természetes, életigenlő , a zenéjében mélyen elmerülő  sokoldalú ember portréját ismerhettem meg. Tehetséges művész volt, akit talán nem becsültek kellőképpen.
 Jó dolog, hogy lemezei mellett egy film is maradt róla. A 2011 februárjában az élők sorából tragikus hirtelenséggel eltávozó zongoraművész felszabadultságát, reményteljes művészetfilozófiáját örökítették meg e felvételek.
( Gonda János  így nyilatkozott valaha róla: „Szorgalma, a műfaj iránti alázata, a játékban megnyilvánuló fegyelme egyaránt ritkaságszámba megy – állította szóban és írásban a szinte még gyermek Pleszkán Frigyesről a hazai dzsesszoktatás főembere –, abszolút hallása van, zenei memóriája kitűnő. Technikailag megoldhatatlan feladatot nem ismer.” )








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése