2012. április 13., péntek

Emberi sors ... egy régi orosz film ...





 Talán  ma már más szemmel nézi az ember ezt a filmet, de a története mélyen  emberi és megható. Aki kicsit is bele tudja érezni magát a régmúlt történelmébe,  egy szörnyű tragédiába, az biztosan  értékelni tudja majd a filmet. Nem beszélve Sz.Bondarcsuk alakításáról és rendezéséről.Számomra ma is fontos film.

1958-ban a film  Moszkva nagydíjat kapott. Megérdemelten.


( Solohov 1957-ben  írta meg Szugyba cseloveka, magyarul Emberi sors című kisregényét, amelyért 1965-ben Irodalmi Nobel-díjat kapott. A regény főszereplője német fogságba került szovjet katona, aki hazájához és családjához mindvégig hű maradt. Legidősebb fiát elvesztette a háborúban, itthon maradt családtagjai, felesége és három kiskorú gyermeke bombatámadás miatt mind életüket vesztették. Egyedül maradván egy árva gyermekkel osztja meg életének hátralévő napjait. )

A film története azonos a kisregénnyel. A személyiségtörténet ábrázolásában egyedi a szerző alkotása. Ebből a  kisregényből  írta a forgatókönyvet Szergej Fjodorovics Bondarcsuk, majd megfilmesítette 1959-ben. Nagy sikerrel játszották a mozikban nemcsak a Szovjetunióban, hanem külföldön is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése