2012. július 24., kedd

Marilyn Monroe, a sztár, 50 éve halott...De mitosza még mindig él...
Marilyn Monroe, született Norma Jeane Mortenson (Los Angeles, 1926. június 1. – Los Angeles, 1962. augusztus 5.), amerikai énekesnő, Golden Globe-díjnyertes színésznő és szexszimbólum.

Norma Jeane Mortensonként született Los Angelesben, de az édesanyja első férje után Norma Jeane Baker néven ismerjük. Gyermekkorát nevelőszülőknél és intézetben töltötte. Apját nem ismerte, anyja elmegyógyintézetbe került Norma 5 éves korában. 16 évesen otthagyta a gimnáziumot és férjhez ment. 1944-ben egy hadianyaggyárban dolgozott betanított munkásként, amikor a hadsereg egyik fotósa felfedezte, és nemsokára modell lett. 1948-ban a 20th Century Fox szerződtette kisebb szerepekre. Ekkor festette szőkére a haját és változtatta meg a nevét. Pályafutására rányomta bélyegét a szexbomba-image. Sokszor próbált olyan szerepekhez jutni, amelyekben megmutathatná színészi képességeit is, de sem a filmgyártók és sem a közönség nem óhajtotta őt másnak látni. Monroe karrierje erotikus vonzerejére építkezett. 1950-ben a Mindent Éváról című Joseph L. Mankiewicz filmben tűnt fel egy epizódszerep erejéig. Első ismertebb filmje a Aszfaltdzsungel volt, de nemzetközi hírnevet a Niagara című filmmel szerzett. Marilyn Monroe a szexistennő trónjára emelkedett ezzel a szereppel. Ragyogó szőkeségével, szabályos arcával, nőies idomaival az „Igazi nőt” imádták benne.

1953-ban az első Playboy címlapján szerepelt.

1955-ben az Actor's Stúdió színiiskola tagja lett. Monroe magánéletét is szívesen célba vette a sajtó. Arthur Miller íróval kötött házasságát folyamatosan tudósították 1956–1961 között, csakúgy, mint John F. Kennedyvel és öccsével, Roberttel való viszonyát is. Sokak azt állítják, öngyilkos lett. Egyesek bizonyítékot vélnek felfedezni arra, hogy gyilkosságot követtek el ellene. Nagy mennyiségű Nembutal beöntést kapott.
Ezt azonban több kutatás is megcáfolta. Képei még mindig mindenhol megtalálhatók, mítosza semmit sem halványodott.
( Wikipédia )

 
Nagyon sok  különböző életrajzot jelentettek meg róla külföldön. Magyar nyelvű változata is bőven akad. Mindenki eldöntheti, mit szeretne olvasni: pletykát, botrányos titkokat, szép mesét vagy oknyomozó életrajzot.

Donald Spoto: Marilyn Monroe(Magyar Könyvklub, 1996) című könyvét  érdemes elolvasni.  A szerző izgalmas képet rajzol arról többek között, hogyan született meg Marilyn Monroe legendája már életében, s hogyan befolyásolta ez az elvárt sztárszerep döntéseiben és szeretet kapcsolataiban. A  könyv alaposan  mutatja be végig a színésznő életútját.
Marilyn Monroe mindenek ellenére tehetséges színésznő. Aki megnézi a: Van, aki forrón szereti, vagy a Niagara,  a Kallódó emberek c. filmjét- hogy csak néhányat említsek -  nem lehet más a véleményünk. 

Az is biztos hogy Marilyn Monroe, Amerika szex szimbóluma is egyike a szeretetnélküliség, a boldogtalanság áldozatainak.
Néhány kiemelkedő filmje:

Hogyan fogjunk milliomost? (How to Marry a Millionaire)
A herceg és a kóristalány (The Prince And The Showgirl)
Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot)
Kallódó emberek (The Misfits)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése