2012. április 23., hétfő

Egy nagyon tehetséges színésznő kapcsán...





Susan Sarandon (született Susan Abigail Tomalin) (New York, 1946. október 4. – ) Oscar-díjas amerikai színésznő. Először tv-filmekben tűnt fel, majd később mozifilmekben is. Több jelölése közül a Ments meg, Uram! című filmjére kapta meg az arany szobrocskát. Férjétől, Tim Robbinstól két gyermeke született. 1999. óta az UNICEF jószolgálati nagykövete.
Karrierje kezdetén az Eileen Ford ügynökség modellje volt. 1970 óta szerepel filmekben. 1970-1971 között a World Apart című tv-sorozat főszereplője volt. 1983-ban a Brodway-on is fellépett.
( Wikipédia )

Díjai:

1996 - Oscar-díj - a legjobb színésznő (Ments meg, uram!)
2010 - Emmy-jelölés - a legjobb női epizódszereplő TV filmben (Dr. Halál)
2009 - Golden Globe-jelölés - a legjobb színésznő tv-filmben (Bernard és Doris)
2008 - Emmy-jelölés - a legjobb színésznő TV-filmben (Bernard és Doris)
2003 - Golden Globe-jelölés - a legjobb női epizódszereplő (Minden jöhet)

Sok filmben láttam és nagyon – nagyon tehetséges , különleges színésznőnek tartom!





A gyönyör rabjai 
( 1990-ben készült film )

Max Baron sikeres St. Louis-i reklámszakember, aki fiatal feleségét gyászolja. Egy késő esti órában véletlenül találkozik Nora Bakerrel, s ez a találkozás váratlanul teljesen felborítja az életét. A racionális, vibráló és igazi független nő, Nora egy hamburger büfében dolgozik,  és a város  nem éppen fényűző negyedében lakik,ráadásul 15  évvel idősebb Maxnél. Minden különbözőségük ellenére Max halálosan beleszeret Norába.
Az ifjú értelmiségi és a negyvenes pincérnő viszonya a gyászra és szexre épül.  A nő csodaként él meg minden találkozást, a férfi  nem igazán tudja felvállalni kedvesét a barátai előtt. Meddig működhet egy, a társadalmi elvárásokkal ennyire szembemenő kapcsolat?  Sok összetevő bonyolítja ezt a különös kapcsolatot. A kiváló Susan Sarandon  és  James Spader kettőse hozza a történetet hitelesen.
A gyönyör rabjai  című  film testi kapcsolatnál jóval többről szól , melynek a regénytől eltérő ( Glenn Savan: Szívfájdalom ) befejezésében az a nagyszerű, hogy pillanatnyi lelkiállapottól függően sokféleképpen értelmezhető. A rendező Luis Mandoki ( magyar származású ) az operatőr  pedig a kitűnő Koltai Lajos. Szerintem hiteles és őszinte film. Susan Sarandon alakítása pedig sok-sok csillagos! A legjobb színésznők közé tartozik!!!








 Édesek és mostohák


Egy másik filmje, ami főleg a két színésznő Susan Sarandon és Julia Roberts parádés játéka nélkül  nem biztos, hogy élvezhető lenne, de  kettejük  remek játéka felejthetetlen pillanatokat szerez a nézőknek. 1998-ban készült.

Isabel (Julia Roberts) menő divatfotós, nem éppen úgy tűnik, hogy a majdani anyaszerep neki való lenne.   Ám  egy napon szembe kell néznie a  kemény valósággal. Szerelme, Luke (Ed Harris) (Isabel férje ) ugyanis két gyerek apukája. Ráadásul az édesanyjuk maga a tökéletes anya,  aki persze zokon veszi a nő betolakodását, és szenvedélyesen ragaszkodik a gyerekeihez, akik imádják anyjukat. Tehát Isabelnek ugyancsak meg kell küzdenie majd, hogy a gyerekek elfogadják őt. Mindkét nő erős karakter, független nő,  és az adott helyzetben kemény ellenfelek. Csakhogy a sors közbeszól. Kiderül, hogy Jackie, az anya  halálos beteg. Közben Isabel kapcsolata is egyre komolyabbá válik Luke-kal. Mindkét nő belátja , hogy félre kell tenni az indulatokat és az ellenségeskedést a család érdekében. De hogyan lehet megmenteni egy családot ? Helyettesítheti-e bárki is az egyetlen személyt, akinek a vállán nyugodott eddig  minden és a középpont volt? Hát erre a kérdésre kapunk választ, ha megnézzük a filmet.

Susan Sarandon egyébként  Golden Globe-jelölést kapott a Legjobb Színésznő (dráma) kategóriában a filmben nyújtott teljesítményéért és elnyerte a San Diego Film Critics Society legjobb színésznőnek járó díját.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése