2013. február 20., szerda

A hegedű egyik nagy " bűvésze..."

Sarah Chang Sarah Chang (Philadelphia, 1980. december 10.) amerikai hegedűművész.


"Amikor először hallottam, azt gondoltam: a leggyönyörűbb, tökéletes, ideális hegedűs, aki valaha élt." - Nem más nyilatkozott így Róla, mint Lord Yehudi Menuhin.


Sarah Chang koreai szülők gyermekeként Philadelphiában született. Csodagyereknek indult: mindössze 9 éves volt, amikor az első lemezfelvételét készítette Sarasate, Paganini, Elgar és Prokofjev virtuóz hegedűkompozícióiból. A fiatal muzsikust valóban a világ legjobb zenekarai kérték föl a Concertgebouw Orchestrától a Bécsi Filharmonikusokig és az amerikai nagyzenekarokig. Repertoárja páratlanul gazdag, Sibelius és Goldmark hegedűversenyét éppúgy játssza, mint Mendelssohn vagy Richard Strauss és Dvorák kompozícióit.

1999-ben végezte el a középiskolát New Jerseyben, ezzel párhuzamosan a Juilliard iskola akadémiai előkészítő kurzusát. Sarah Chang 1993-ban megkapta a Gramophone-díjat, mint ’Az Év Ifjú Művésze’, a német ’Echo’ lemezkiadó díját, és 1994-ben ’Az Év Felfedezettje’ címet az International Classical Music Awards keretein belül. 1999-ben az Avery Fisher-díj kitüntetettje, mely az egyik legrangosabb hangszeres elismerés a világon.

Bruch hegedűversenyei a "kezében vannak". Legutóbbi CD-jén is ezeket  játssza, Brahms-művek  társaságában. A lemezt a mértékadó zenei szaklap, a Gramophone magazine kritikusai "minden idők 250 legjobb felvétele" közé sorolták.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése