2013. április 5., péntek

Az angol beteg...-film

Régen volt amikor a film készült.
1996-ban.Anthony Minghella filmjére  Oscar-eső hullott annak idején, ahogy mondani szokták. Kilenc szobrot kapott.( 1997) A Szahara homokjában lángoló, izzó szenvedély, szerelem, majd tragédia következik be. Felváltva vagyunk az elbeszélés idejének jelenében és az ahhoz viszonyított közelmúltban a második világháború vége felé, illetve előtte. A toscanai kolostorban egy súlyosan megégett férfi  emlékezetében felidéződnek pokoljárásának állomásai. A szánalmas emberi roncsot, akit  Hana (maga is sebzett lelkű, friss gyászba került  nő) ápol, angol betegnek hisz, aztán kiderül, hogy magyar nemzetiségű. Almásy László grófnak hívják. Egy angol expedíció tagjaként vetette sorsa a  sivatagba. Kiderül, hogy  a beteg magyar Afrika-kutató,aki térképet készített a Szaharáról, és halálosan szerelmes lett kollégája feleségébe.


( A filmet  Almásy László Ede Szahara-kutató, felfedező,  pilóta és katona,  titokzatos alakja ihlette.  Persze más a film és más a valóság . Ettől még a történet szép!)


Régen láttam ezt a filmet a moziban, most megnéztem a televízióban is. Lehet, hogy sokan giccsesnek és valótlannak, „ csináltnak „  látták a filmet. Számomra nem volt az.
 Szeretem  emberi történetéért, a rendezésért, az operatőri munkáért, a jó vágásokért, a kitűnő színészi alakításokért.Nekem tetszett .
 Ismét emberien  szép élményben volt részem.


 Az angol beteg
(The English Patient)


 1996

rendező: Anthony Minghella
író: Michael Ondaatje
forgatókönyvíró: Anthony Minghella
zeneszerző: Gabriel Yared
operatőr: John Seale
díszlettervező: Aurelio Crugnola
jelmeztervező: Ann Roth
producer: Saul Zaentz
executive producer: Scott Greenstein, Bob Weinstein, Harvey Weinstein
látványtervező: Stuart Craig
vágó: Walter Murch
hang: Mark Berger, David Parker, Christopher Newman

szereplő(k):
Ralph Fiennes (Almásy László gróf)
Kristin Scott Thomas (Katharine Clifton)
Juliette Binoche (Hana)
Willem Dafoe (Caravaggio)
Kevin Whately (Hardy őrmester)
Colin Firth (Geoffrey Clifton)
Jürgen Prochnow (Muller)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése