2015. december 19., szombat

George Owen Wynne Apperley - Granada szerelmese volt...





George Owen Wynne Apperley ( született: Angliában (Ventnor, Isle of Wight) 1884. június 17.- meghalt Tangerben  1960.szeptember 10. )  Angol festő, aki  sok éven át élt Granadában .

 Arisztokrata walesi családban élt gyermekként. A gyermekkortól vonzotta a festészet és annak ellenére, hogy a család ellenezte, beiratkozott a Herkomer Akadémiára. Mostoha apja katonai pályát, anyja pedig szerzeti hivatást  szánt a gyermeknek. Azonban a döntését, hogy festő legyen, a család nem tudta megakadályozni.

1904-ben elutazott Olaszországba, ahol  több városban megfordult, például: Velence és Róma. Vonzza a fény, a Földközi-tengeri hangulat,  különböző akvarelleket fest, zsánerjelenetek  és történelmi épületek is megjelennek, mint például a Basilica San Marcos.

1907-ben titokban feleségül vette Hilda  nevű mennyasszonyát. A menyasszony családja ugyanis ellenezte ezt a házasságot. Luganoban  (Svájc) összeházasodtak és rövid ideig éltek ott, majd visszaköltöztek Londonba, itt néhány évig maradt feleségével és két fiával (, Edward és Phylli).
1914-ben   utazott  először Spanyolországba, és 1916-ban úgy döntött, hogy  végleg letelepszik itt. A felesége nem követte . 1917-ben telepedett le Granadában, ahol találkozott Enriqueta Contrerassal, aki  a társa lesz és gyakorta a modellje is. Ebből a kapcsolatból két fia születik ismét:  George és Henry.

1918-ban egy kiállítása lesz Madridban.Ez jelentőseb befolyásolta további elismertségét.
Granadában kapcsolata volt több helyi festővel, itt érezte otthon magát. Szereti a tájat, a város történelmi örökségét. Az 1920-as és 1930-as évektől stílust vált és igen sok portrét készít.

A  második spanyol köztársaság kikiáltása után 1933-ban költözik a családjával  Tangerbe (Marokkó), ahol haláláig él -1960.  A marokkói város és környéke lenyűgözte, de igazi hazájának Granadát tartotta, ahová a későbbiekben is gyakorta vissza-visszatért.






( Első kiállítása: Royal Academy Londonban, 1905, 1906.
Tagjává választották a Royal Institute of Akvarell Művészek 1913-ban.
Spanyolországba költözött 1916-ban.
1932-ben a polgárháború idején elhagyta Spanyolországot és  Tangerbe költözött.
1937-ben megkapta az Order of the Mehdavia díjat ("Comendador de la Mehdavia").
1945-ben elnyerte az Order of Alfonso Wise-t ("Encomienda de Alfonso X El Sabio") - a spanyol kormánytól.
1951-ben  Tiszteletbeli tagja lett a Royal Academy of Fine Arts –nak  Málaga, Spanyolország. )


Még többet lehet megtudni:
Kattints rá!






           ARMIK zenéje W. Apperley festményeivel...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése