2009. július 25., szombat

Az alábbi programok ragadták meg figyelmemet...

Ha hűvös lesz az idő, ha esik... akkor Múzeum 

Szépművészeti Múzeum

2009. július 30.


Jazz zene tárlatvezetésekkel és Bíró Eszter Ashkenázi és szefárdi dalokat bemutató előadása színesíti a múzeumi programokat.


Most csak kettőt emelek ki:

Turner és Itália ( időszakos kiállítás ) 2009. július 15 – 2009. október 25.
Első alkalommal csodálhatja meg a magyar közönség Turner műveit önálló kiállításon a Szépművészeti Múzeum július közepén nyíló tárlatán. A több mint 80 alkotást felvonultató, Turner és Itália című tematikus kiállítás időrendben mutatja be a művész pályáját a korai tájképektől kezdődően egészen utolsó korszakának már-már absztrakt képeiig. A különleges kiállítás, amelyet a művész legkiválóbb angol ismerői állítottak össze, Ferrara és Edinburgh után, némi módosítással érkezik harmadik helyszínként Budapestre.



Joseph Mallord William Turner (1775–1851) a 19. század, sőt talán a művészettörténet egészének egyik legjelentősebb tájképfestője. Hatalmas életművét a tematikai gazdagság és a szüntelen technikai újítás jellemzi. Festett valósághű város- és tájképeket – különösen kedvelte a tenger ábrázolását –, történelmi-és mitológiai jeleneteket, kortárs eseményeket, de képzeletét jelentősen ösztönözte az irodalom is.

A Szépművészeti Múzeumban megrendezett Turner és Itália című kiállítás a művésznek az itáliai utazási során és azok hatására született alkotásaiat mutatja be a magyar közönségnek. A tárlat rendezői a témát a lehető legtágabban értelmezték, hiszen nemcsak olyan műveket láthat a közönség, amelyek Itáliában, vagy itáliai motívumok felhasználásával készültek, hanem olyanokat is, amelyek az ott dolgozó művészek hatását tükrözik. A nyolc egységre tagolt tárlat így az 1790-es évek végének londoni tanulmányaitól kezdve, amikor Turner a korábbi utazók munkáival ismerkedett, egészen legutolsó alkotói korszakának remekműveiig, időrendben vonultatja fel az alkotásokat. A tematikus megközelítés arra is alkalmas, hogy a művész szinte egész életpályáját végigkísérjük.

vagy a



A szentföld öröksége ( időszakos kiállítás )


Kincsek a jeruzsálemi Izrael Múzeumból
( 2009. június 23 – 2009. szeptember 6. )

A jeruzsálemi Izrael Múzeum páratlan műkincseiből nyújt válogatást a Szépművészeti Múzeum június 23-án nyíló kiállítása. A tárlaton látható műtárgyak mintegy 9000 éves időszakot ölelnek át és olyan kuriózumokkal találkozhat a hazai nagyközönség, mint a Holt tengeri tekercsek egy darabja, vagy Rembrandt, Chagall és Rodin remekművei. A mintegy félszáz különleges műtárgyat bemutató tárlat szeptember elejéig látható.



Ha süt a Nap...akkor:


13. MŰGYŰJTŐK ÉJSZAKÁJA

2009. július 30., csütörtök, 17-24 h 

Budapest, V. kerület Falk Miksa, Balaton, Markó utca és Szent István körút












A Pintér Sonja Galéria a kortárs magyar festészet emblematikus alakja, Konkoly Gyula tárlatával várja az érdeklődőket, amely szélesen merít a mester 2000 és 2009 között készült műveiből. A kiállított alkotások között egyebek mellett a művész saját életéből merített élményei láthatók, így a marokkói út emlékeit megörökítő marakesi piacot vagy arab lovasokat ábrázoló munkák, de tájképek, vagy a klasszikus plen-air téma: a tengerben fürdőző aktok is helyet kapnak a tárlaton.A stílusalkotó művész vidám és anekdotikus természetű festményeinek kiállítását Sturcz János művészettörténész nyitja meg este 8 órakor


De sokféle tárlat várja a látogatókat. Fotó-és képzőművészeti kiállítások, XIX.és XX.századi franciaországi magyar művészek munkái, art-deco bútorkülönlegességek.

Mint ahogy eddig mindig, a rendezvény ezúttal is helyet ad koncerteknek: a Haas Galéria előtt a most 3 éves Haas Daléria zenés műsora gondoskodik majd a megszokott jó hangulatról egészen a késő esti órákig. 3 évvel ezelőtt, 2006. nyarán az 1. Műgyűjtők Éjszakáján Fekete Jenő blues-énekes koncertjével kezdődött a zenés program, és alakult meg a Haas Daléria. Azóta minden nyáron az ő műsora nyitja meg a zenei programot, így lesz ez 2009. július 30-án is. Ezután a Vili és a verebek-zenekar, valamint az est meglepetés-vendége következik, remélhetően nagyszerű hangulatot teremtve.


Ugyancsak hagyomány, hogy a Pintér Antik jazz koncertnek ad helyet a Műgyűjtők éjszakáján. Mint mindig, ezúttal is nemzetközi jazz-nagymestereket hívtak meg zenélni: a Dresch Quartet 21 órakor lép színpadra. A programok ingyenesek.



És aki szereti a forró édes-bús-keserű Flamencot!

látogasson el a Millenáris-ba!

FLAMENCO EST (
2009. július 30., 20:0 )


Paco Fernandez (E): Sastipén Talí lép fel Lippai Andrea és Pirók Zsófia közreműködésével.
Egyszerre dobban a láb és szív! Ereidben lüktet, csontig hatol a zene! Lágyan körbefon, elcsavarja fejed, majd hirtelen szivedbe döfi tőrét. Ez a flamenco! tele fájdalommal, büszkeséggel, szabadságvággyal, az élet keserű szeretetével.



Egy kicsit későbbi program:


a II. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL







( Nagyharsány-Kisharsány, Palkonya )

a varázslatos villányi régióban. Varázslatosan érdekes programokkal!

2009. aug. 5-9-ig


A www.ordogkatlan.hu oldalon mindent megtudhatunk részletesen !




Ha pedig otthon marad az ember elolvashatja:

Simone de Beauvoir
Amerikai szerelem című könyvét!



Amikor Simone de Beauvoir 1947-ben Chicagóban megismerkedett a Pulitzer-díjas Nelson Algrennel, az szerelem volt az első látásra. Egy húsz évre és négy kontinensre kiterjedő szenvedélyes viszony alakult ki abban az időben, amikor huszonnégy óráig tartott átrepülni az óceánt és a tengerentúli telefonhívás luxusnak számított. Az óceánon átívelő szerelem összegyűjti de Beauvoir Algrennek angolul írott több mint háromszáz levelét. A de Beauvoir levelezésében egyedülálló levelezés olyasvalakinek szólt, aki egyáltalán nem tartozott a világába. De Beauvoir rákényszerült, hogy mindent elmagyarázzon Algrennek, ami a környezetében magától értetődő volt, párizsi életétől az ottani politikai helyzetig. Az eredmény egyszerre személyes memoár és a Szajna bal partjának szellemi élete a háború utáni Párizsban, ahol Albert Camus-höz, Truman Capote-hoz, Colette-hez, Alberto Giacomettihez, Margaret Meadhez és Richard Wrighthoz hasonló kiválóságok fordultak meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése