2009. július 18., szombat

Ebben az embert próbára tevő hőségben elmerengtem...






Igen, elmerengtem, miközben Németh László egyik könyvét olvasgattam...



Hogyan is hatnak az emberre a könyvek, filmek, zene…? Hogy mennyire fontos a művészet!



A zene, a tánc, a képzőművészet nem ismer nyelvi határokat. Mindegy, hogy milyen nemzetiségű az ember. Hatni fog rá. Persze nem egyformán. Sokat számít maga az ember, a belső lénye, a gondolkodása, érzelemvilága.


Egy könyv , egy irodalmi mű elolvasása már bonyolultabb. Nyelvi ismeret, olvasni tudás, az olvasottak megértése, egy magasabb szellemi gondolkodás, és még sok minden szükségeltetik hozzá.




De még sem elég csak zenét hallgatnunk, csak múzeumba járnunk, csak táncelőadást néznünk. Bár biztosan egyszerűbb a mai ember számára



Mégis, egy könyv elolvasása olyan élményt ad, amit semmi nem pótolhat. Már maga az, hogy egy könyvet veszek a kezembe, lapozgatom, forgatom, ismerkedek vele, majd elmélyülök benne... Dolgozik az agyam, a fantáziám működni kezd és így tovább. A könyvnek „ szaga vagy illatta ” van számomra.
Persze nagyszerű dolog elmenni egy múzeumba, egy tárlatra. Hiszen a kiállított műveken kívül hatni fog az emberre maga az épület, a környezet.


Talán az sem mindegy, hogy a táncelőadást vagy a zenét hol fogom megnézni vagy meghallgatni. Meghatározó lehet. És szerintem igen csak megtisztelő egy művész számára, hogy hol adatik neki fellépni!. Sajnos, egészen kíváló művészek nem mindig kapnak lehetőséget.





Persze az is igaz,hogy a nagy művészi előadás még a legegyszerűbb helyen is röpíteni tudja az embert.
Majdnem megfeledkeztem a színházról. De hát ehhez is kell a nyelv ismerete, akárcsak a filmnézéshez.Mindkettő fontos számomra.



Szóval a művészet nagyon sokrétű és összetett , az ember életében fontos helyet foglal el. Élményt ad, érzéseket kelt az emberben, elgondolkodtat, megtisztít.
Ezért menjünk időnként múzeumba, táncszínházba, koncertekre , színházba és moziba!
Még a munkánk , a hivatásunk is átalakul tőle. Mégpedig azért, mert a művészet által kicsit magasabb rendű ember lesz belőlünk.

Arra gondoltam, milyen jó is lenne , ha egyre többen vágyódnának az igényesebb kúltúrára!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése