2009. július 7., kedd

Sanzon és blues


Nekem most régi filmekhez és legendás zenékhez , előadókhoz volt kedvem! Kezdem talán a sanzon királynőjével!




EDITH PIAF

Edith Piaf – eredeti nevén Edith Giovanna Gassion – 1915. december 19-én született Párizsban. A francia zászló mellett ő Franciaország egyik jelképe.

Anyja bárénekesnő volt, de nem ért rá felnevelni őt, ezért egy bordélyház tulajdonosnőjére bízta a kislányt. Apja, aki cirkuszi artistaként próbált megélni, időnként felháborodott és magával vitte: a kis Edith a bordélyházból az utcára került, vagy az utakat járta apjával és a cirkusszal.
Négyéves korában, amikor ismét a bordélyházban élt, egy időre megvakult, majd a csodával határos módon visszanyerte látását. Ennek későbbi élete során nagy jelentőséget tulajdonított. Apja rájött, hogy az apró, törékeny alkatú lány nem jó artistának, ezért énekeltette a párizsi utcán. A már tinédzser lány Piaf – aki továbbra is több évvel fiatalabbnak látszott valódi koránál – hamar népszerű lett „utcai körökben”.
És mint a mesében, így, utcai éneklés közben fedezték fel, és Lepleé, a kávéház-tulajdonos elindította a pályáján. Ő adta neki a „Piaf” nevet is, ami aztán fogalom lett világszerte.
1935-ben, húsz évesen énekelt először színpadon, és attól kezdve énekesi karrierje töretlen. Magánélete viszont többször megtört, a törékeny nő többször eltört, és újra kezdte. Legnagyobb szerelme, az ökölvívó világbajnok Marcel Cerdan repülőgép balesetben vesztette életét – Edith Piaf alól pedig kicsúszott a talaj. Edith végképp eltévedt a saját magánéletében. Egyre inkább a kábítószer felé fordult, és bár énekelt tovább (sőt, nagyobb intenzitással, mint valaha) – de ezt a plusz erőt azonban már csak a drogok adták adhatták meg neki.
1963. október 11-én halt meg.

Számomra ez a törékeny, pici nő volt a csoda! Amikor egyszerű fekete ruhájában, semmitmondó külsejével megjelent a színpadon és énekelni kezdett, átváltozott királynővé, szépséggé, egy pillanat alatt ezreket tudott elvarázsolni hangjával, átlényegült személyiségével. Szeméből nyílt ki a lelke !
Kedvenc dalaim:
NON, JE NE REGRETTE RIEN
MON DIEU
HYMNE A L’AMOUR













PIAF ( La Mome )

Érdemes megnézni DVD-én az életéről szóló filmet. Ha másért nem, hát Marion Cotillard alakításáért és a dalokért! A színésznő alakítása megrendítő! Megérdemelten kapott OSCAR-díjat! Bár én moziban láttam! De sajnos már nem vetítik.

A filmet 2007-ben mutatták be.

2008-ban számos elismerésben részesült: Golden Globe díj, 2 Oscar-díj, 4 BAFTA-díj, 4 César díj. A főszerepet játszó Marion Cotillard lett az első francia színésznő, aki Franciaországban forgatott film főszerepért kapott Oscar-díjat.

" A film Edith Piaf világhírű francia sanzonénekes életének számos momentumát idézi fel: gyermekkorát, felfedezését, megdicsőülését, barátait, elhíresült előadásait, örömeit és bánatait, sikereit és kudarcait, élete drámai fordulatait, és halálát. A történet nem lineáris, több – főleg Piaf naplójára épülő – flashback töri meg.
A Piaf lassan erőre kapó, zavaros mozi, sok fájdalommal, és egy lenyűgöző színésznővel a közepén. Marion Cotillard megdöbbentő erejű játéka szerencsére elmossa a tétova rendező és a forgatókönyv hibáit. "
 ( Wikipédia )






No, és a másik nagy legenda:

RAY CHARLES






Olvassuk, hogy mit is írnak róla:






(2003)


Ray Charles (teljes nevén Ray Charles Robinson; 1930. szeptember 23. Albany, Georgia, USA2004. június 10., Beverly Hills, Kalifornia, USA) afroamerikai zongorista, énekes. A jellemzően amerikai zenei stílusok gyakorlatilag mindegyikében (dzsessz, soul, rock and roll, gospel, blues, rhythm and blues) maradandót alkotott. Hétéves korára zöldhályog miatt teljesen megvakult. Vaksága mellett lelki vívódások is gyötörték az alig 10 éves fiút, aki még látása elvesztése előtt elveszített valamit, ami még annál is fontosabb: az öccsét (ez, hasonlóan vakságához, egész életében elkísérte). A vakok iskolájában sajátította el a muzsikálást a Braille-írás segítségével. 1948-ban Seattle-ben lépett fel régi, jó barátjával, Gossie McGee-vel. Első lemeze 1949-ben jelent meg a Swing Time Records jóvoltából. Az 1950-es években vált népszerűvé, miután a Swing Time-tól az Atlantic Recordshoz került. A kokainnal és heroinnal élő zenész zeneileg elismert sikere tökéletes ellentéte a zűrzavaros, néha kellemetlen és boldogtalan pillanatokban teli magánéletével. Sikere haláláig töretlen volt a slágerlistákon. Az 1960-as években szerepet vállalt a polgárjogi harcokban. 1977-ben Georgia állam bocsánatot kért tőle azért, hogy annak idején emiatt területéről kitiltotta. Georgia On My Mind c. száma ekkor lett az állam hivatalos dala. Életében 12 Grammy-díjat kapott, majd halála után, 2005-ben még nyolcat. ( Wikipédia )


Híres dalai:
  • Unchain My Heart
  • I Can't Stop Loving You
  • What'd I Say
  • Mess Around
  • Confession The Blues
  • Baby Let Me Hold Your Hand
  • Leave My Woman Alone
  • Drown In My Own Tears
  • Unchain My Heart
  • Hit The Road Jack
  • I Believe To My Soul
  • Let Go Get Stoned
és a film, ami az életéről készült! Jamie Foxx fergeteges alakításával!

RAY






( Jamie Foxx)

A két Oscar-díjjal, köztük Jamie Foxx elképesztő alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó elismeréssel díjazott film, melyet további négy kategóriában - többek között a legjobb film címére is - jelöltek .A balsors feletti győzelem sokakat megihlető és igazán rendkívüli története. Ray Charles a szerény kezdetektől a nemzetközi ismertségéig lehetetlennek tűnő hátrányokon kerekedett felül, ám végül évtizedekre átformálta a világ zenei arculatát.
A Ray felejthetetlenül szórakoztató és szívderítő alkotás, világszínvonalú színészi játékkal és fantasztikus zenés jelenetekkel ötvözött megindító történet.A film 2004-ben készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése