2009. december 22., kedd

Néhány érdekesség



Karácsonyi szokások...

A hagyományos bejgli Sziléziából származik, és osztrák közvetítéssel jutott el hozzánk a 19. század második felében a karácsonyi asztal kedvelt ételeként.
Az írek karácsony éjszakáján piros gyertyát és egy szelet süteményt tesznek az ablakba, hogy ha a szent család arra jár, ne éhezzen.
A finnek régi fővárosában, Turkuban, minden évben karácsonykor kihirdetik a „ karácsonyi békét ” . Az ünnepélyes felhívást a rádió is közvetíti.
Az olaszoknál a karácsony jellegzetes süteménye a panettone. A magas, kerek és kandírozott gyümölcsökkel ízesített édességet Ludovico il Morónak, egy Toni nevű szolga sütötte először, innen a neve „ pane di Toni”, azaz Toni kenyere.
Az angolok december 26-án tartják a „ boxing day”-t, azaz a dobozok napját, amikor a karácsonyi ételek maradékait összecsomagolják, és a szegényeknek adják.
A lengyelek szenteste tizenkét féle gyümölcsből készítenek kompótot – emlékezve Jézus 12 apostolára -, és a karácsonyi asztaltól a házigazda intésére egyszerre állnak fel, mert a babona szerint, ha valaki előbb áll fel, az hal meg először.
A görögöknél szenteste egész éjjel tűznek kell égnie. Ezzel ijesztik el a gonosz manókat, amelyek el akarják rágni annak a fának a törzsét, amely a Földet tartja, de a tűz nem engedi, hogy a Föld az alvilágba zuhanjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése