2010. május 15., szombat

DUNA TV - Etno klub


A magyar etnodzsessz kiváló művészei léptek fel a Duna Televízió Etno klubjában. Katona Erika műsorvezető ezúttal Dresch Mihály kvartettjét, ifj Csoóri Sándort, valamint Szerényi Béla tekerőst és Nagy János zeneszerzőt látta vendégül. A tánc is szerepet kapott: Zsuráfszky Zoltán, a neves koreográfus elindította tánclecke-sorozatát.„Többen mondták már, hogy a zenénk magyar zene. Erre azt tudom mondani, remélem, hogy az. Hitem szerint az ember egyszerre szeretheti a legtisztább dzsesszmuzsikát és az eredeti népzenét”

– vallja Dresch Mihály szaxofonos, aki az etnodzsessz egyik legkiválóbb hazai stílusteremtője, a műfaj megújítója. Lukács Miklós cimbalmossal, Szandai Mátyás nagybőgőssel és Baló István dobossal alakított kvartettje a népzene és dzsessz összefonódására alapuló zenét játszik – világsikerrel. De hogyan kapcsolódik össze a két műfaj? És milyen szerepe van az erdélyi népzenének a mai dzsesszben, a klasszikus zene alakulásában? Erről és sok más érdekes kérdésről is beszélgetett Katona Erika Dresch Mihállyal, aki rendkívül szerényen, és minden manír nélkül mondta el szép gondolatait.

Népi muzsikát és etnodzsesst egyaránt hallhattak most a nézők. Dresch Mihály ifj. Csoóri Sándorral, „Sündivel” közösen is muzsikált.


A népi és klasszikus muzsika összefonódásának újabb érdekes oldalát világította meg a Szerényi Béla ezüstkoszorús hangszerkészítő mester, előadóművész és Nagy János zeneszerző-zongoraművész alkotta páros. Megmutatták, a református zsoltárok hogyan illeszkednek a mai zenébe. Szerényi Béla azt mondta, hogy zenéjük népzenei gyökereken alapuló jazz. És zenei anyanyelvüket átszűrve igyekeznek átadni a közönségnek.És végül tánclecke indult Zsuráfszky Zoltán koreográfus vezetésével hogy táncostársaival ezután az Etnoklubban egy kis ízelítőt adjon a néptáncból, így a jövőben a nézők minden adásban néhány lépéssel közelebb kerülhetnek a tánctudáshoz.
Eddig láthattuk többek között a Besh o droM, a Tükrös, Szokolay Dongo Balázs, Dűvölő együtteseket. Nem sorolom tovább.

Tartalmas, igazán jó műsor! Érdemes nézni és hallgatni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése