2011. február 12., szombat

A Házasság Világnapja




" Nem hiszek a véletlen találkozásokban. A világ törvénye olyan, hogy ami egyszer elkezdődött, azt be is kell fejezni. Nem valami nagy öröm ez. Semmi nem érkezik idejében, semmit nem ad az élet akkor, amikor felkészültünk reá. Sokáig fáj ez a rendetlenség, ez a késés. Azt hisszük, játszik velünk valaki. De egy napon észrevesszük, hogy csodálatos rend és rendszer volt mindenben... két ember nem találkozhat egy nappal sem előbb, csak akkor amikor megértek e találkozásra. "
             
                                                                                                             Márai Sándor



A házasság elköteleződés, és „egyik felünk másik számára történő átadása” , merjük vállalnia  a közös életet, az azzal járó nehézségeket  és nem csak a jót és a szépet. Nem azért köttetik, hogy, ha gond van, akkor gyorsan kilépjünk belőle.


( 1981-ben az Amerikai Egyesült Államokban Valentin napon Baron Rouge város polgármestere, Louisiana állam kormányzója és a katolikus egyház meghirdette a „Hiszünk a házasságban" elnevezésű akciót. A program 1983-ban elnyerte a Házasság Világnapja elnevezést. Amerikában szokás ilyenkor a házastárs megajándékozása, kedvenc ételének elkészítése, kellemes emlékek felidézése, amelyek ezen a napon már hagyománynak számítanak. )


Radnóti Miklós

 Együgyű dal a feleségről


    Az ajtó kaccan egyet, hogy belép,
    topogni kezd a sok virágcserép
    s hajában egy kis álmos szőke folt
    csipogva szól, mint egy riadt veréb.

    A vén villanyzsinór is felrikolt,
    sodorja lomha testét már felé
    s minden kering, jegyezni sem birom.

    Most érkezett, egész nap messze járt,
    kezében egy nagy mákvirágszirom
    s elűzi azzal tőlem a halált.


Napjaink statisztikái arra intenek, hogy felhívjuk a figyelmet e világnap fontosságára. Európában és az Egyesült Államokban ma már több házasság végződik válással, mint amennyiben megmarad az összetartozás.

A házasság kötések számának csökkenése ma már sajnos világtendencia.

Magyarországon az élettársi együttélések aránya még jóval alacsonyabb, a házasság még mindig első helyen áll az együttélési formák között. Ugyanakkor az együttélés, a papír nélküli családi életforma erkölcsi tartalmát illetően a társadalom többségének szemében már egyenértékűvé vált a házassággal. Míg korábban a nők a 20-as éveik elején férjhez mentek és gyermeket vállaltak, addig ma már sokan az élettársi kapcsolatot választják, s a gyermekvállalás is későbbre tolódott.

A Házasság Világnapját a nagycsaládos egyesületek kezdeményezésére kezdték el hazánkban is ünnepelni az elmúlt években.

" Egy napon felébredtem, és észrevettem, hogy hiányzik. Ez a legnyomorultabb érzés. Mikor hiányzik valaki. Körülnézel, nem érted. Kinyújtod a kezed, egy pohár vizet keresel tétova mozdulattal, egy könyvet. Minden a helyén van az életedben, a tárgyak, a személyek, a megszokott időbeosztás, a világhoz való viszonyod nem változott. Csak éppen hiányzik valami. "
           
Márai Sándor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése