2011. február 5., szombat

Két ismeretterjesztő film...



Két dokumentum, vagy inkább ismeretterjesztő filmet láttam.


Dubai a csoda! Burj al Arab!

Majdnem hat évig készült! Hét csillagos, pompás luxusszálloda. Ha elfogy az olaj, legyen miből pótolni a hiányt. Idegenforgalom! Persze milliárdosoknak.
Építészek, lakberendezők, villamosmérnökök, kivitelezők, munkások, gigászi munkája. Gondolom nem kis pénzért.
De a sah és talán az alkotók álma is megvalósult.


„Az Burdzs al-Arab (magyarul: Arabok tornya) a világ jelenlegi egyetlen hétcsillagos szállodája Dubajban, az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában. A torony a Jumeriah nevű nemzetközi szállodalánc tulajdonában van, az utóbbi évek során a közel-keleti város szimbólumává vált. 321 méteres magasságával a legmagasabb szálloda a világon. Egy mesterséges szigeten található, 280 méterre a parttól, amellyel saját híd köti össze. A legfelső emelet magasságában elhelyezett leszállópálya lehetővé teszi a helikopterrel való megközelítést.

„A világ első hétcsillagos szállodája” szlogennel reklámozza magát; a legolcsóbb szobát is 1000 dollár fölött adják ki egy éjszakára.

Az arab vitorlás hajót formázó épület tervezésénél egy olyan építészeti alkotást próbáltak létrehozni, amely Dubaj szimbólumává válhat. Ezt a célját elérte, hiszen ma már világszerte ismert.

Az építkezés 1994-ben kezdődött el, és kapuit 1999. december 1-jén nyitotta meg első vendégei előtt.
Az épület alapvetően szállodaként működik, de gyakran konferenciaközpontként is szolgál. A toronyban egy jól menő fitneszklub is található a gazdagok szórakoztatására.


Az épület egyik kinyúló részében a híres Muntaha étterem működik, mely azzal kápráztatja el látogatóit, hogy 200 méterrel lebeg a tenger felett. Ide a világ leggyorsabb liftje repíti a vendégeket. „ ( wikipédia)



És a TABUK c. filmben kegyetlen gyermeksorsok







Minden évben, a síita muzulmánok, bárhol is éljenek a világban, mecseteikben megtartják az egyik legfontosabb ünnepüket az ‘Ashura' fesztivált Mohammad unokája Ali Husszein szenvedésének emlékére. A tíz napos imádkozás és elmélkedés után, a mufti elüvölti magát; ‘matam Husszein' és a fanatikusok előveszik a korbácsaikat, megkezdik a ‘ zanjeer zani ‘ vagy más néven ‘ zanjeer matam ' elnevezésű őrületüket. Főleg Iránban és Irakban csap át az amúgy sem józan muzulmán ész, az agresszív tébolyba a szent ünnepségsorozaton. Egész nap folyik a vér, a kórházak zsúfolásig telnek sebesült elfertőzött testű emberekkel, akik még napokig nem tudnak kijönni, magukhoz térni a felhevített zavarodott elmeállapotukból.

Három gyermek testvér készülődését láthatjuk többek között : 9,12,17 éves gyerekek. Számukra ez a cselekedet nem kín, ez vallási meggyőződés. Amikor felkel a Hold ahhoz a mecsethez mennek, ahol Husszein van eltemetve. Kb. 100 000 ember. Pengével a kezüket kaszabolják először véresre, önkezükkel verik a mellüket miközben nyilakkal átszúrt lovat vezetnek el, dobolás hallatszik . Felfokozott érzelmi állapotba kerülnek az emberek, a gyerekek. Pengével „ díszitett” lánckorbáccsal verik a hátukat, mellüket. Odaadásukat fejezik ki ezzel. Náluk a mártírhalál dicsőség. Hiszik, hogy minden évben meg kell ünnepelni Husszein igaztalan kivégzését. Örömüket lelik az ünneplésben. A fiuk anyja büszke a gyerekeire, hogy részt vesznek az ünnepségen. Nem félti őket. Természetesnek veszi tettüket.

Majd jön Thaiföld. Thai boksz. 3, 6, 9 éves gyerekek, akik nézők fogadása között ütik, verik egymást, természetesen ez náluk küzdő sportnak számít, amit már ilyen korban kezdenek tanítani. Edzőjük van a gyerekeknek. Először két 6 éves kislányt látunk. Három 1 perces menet. Az edző elmondása szerint ez 700 éves sport és a szülők önként viszik hozzá csemetéjüket. Majd két hatéves fiú csépeli egymást, fejvédő és fogvédő nélkül. A nézők között sok ezer dollár kerül cserére, a harcosok fejenként 15 dollárt kapnak, illetve a közönség is adhat nekik a meccs végén pénzt. A szüleik szerint a gyerekeik egészségesebbek lesznek ettől a sporttól. Persze, ha már felnőnek és harcosok lesznek, sok pénzt kereshetnek. Kiemelkedést jelenthet nekik a nyomorból, a szegénységből.

Nézve ezeket a drámai képeket, eseményeket,elszorul az ember szíve.

És közben a dubai luxusszálló megtelik hihetetlenül gazdag emberekkel, akik szinte a „ felhőkre ülve „ jókedvűen fogyasztják vacsorájukat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése