2011. május 25., szerda

Bárány Tamás - Válogatott novellák




(Budapest, 1922. március 21. – Budapest, 2004. november 10.)

Mintegy hatvan prózai kötet jelenti Bárány Tamás  életművét. A prózaírói műfaj legváltozatosabb régióit járta meg:   páratlan műveltsége és kifinomult, árnyalt stílusa révén már első köteteivel fölhívta magára a figyelmet.

 Megfigyelőképessége, lényegre utaló karikírozó készsége nemcsak a regény, az esszé és a novella, hanem a paródia műfajában is kiemelkedővé avatta.

Költőnek készült, még két alkalommal adott közre verses könyvet, s 1943-ban a Szélcsend című regényt. Közben egyetemi tanulmányokat  folytatott, bölcsészetet és jogot végzett, a Fővárosi Könyvtárban dolgozott, majd tisztviselő volt. A felszabadulás után a Budapest című folyóirat szerkesztőségében tevékenykedett, később a Magvető Kiadónál végzett lektori munkát.

Válogatott novellák - most ezt olvastam...

Ezekben a novellákban a XX.század  magyar szocialista társadalma fölött mond őszinte ítéletet elmélyülten, igényesen.  Történetei sokrétűek, elgondolkodtatók.


 Így írnak róla:

Bárány Tamás annak a novella-iskolának tudatos folytatója, amelynek alapjait a legnagyobb - Maupassant - vetette meg, amelyet nálunk legrangosabban Kosztolányi képviselt.
 Gyertyán Ervin, Kortárs, 1967.

Magyarország legismertebb és legbecsültebb írója Bárány Tamás, akinek szárnyaló tolla egészen különleges módon alkalmas a fennálló viszonyok bírálatára.
 Eva Haldimann, Neue Zürcher Zeitung, 1969.

Ez a könyv nagy könyv (a Város, esti fényben, mert századunk a vádlott, és tanúja Bárány Tamás magyar író, aki csillogó irodalmi erényeivel és teljes őszinteségével ítélkezik hazájának szocializmusa fölött.
André Wurmser, L'Humanité, Párizs, 1976

Filmek, amelyek írásaiból készültek.
             
Zsúfolt délután (szín., magyar játékf., 1996) író              
Albérlet Cinkotán (szín., magyar tévéf., 1993)  (TV-film) forgatókönyvíró         
A világ közepe (szín., magyar ifjúsági f., 1979) forgatókönyvíró             
Férfiak mesélik... (szín., magyar tévéf., 1972)  (TV-film) forgatókönyvíró          
Asszonyok mesélik (szín., magyar tévéf., 1971)  (TV-film) forgatókönyvíró       
Mi lesz veled Eszterke?   (ff., magyar film, 1968) író      
Csigalépcső (ff., magyar játékf., 1957) forgatókönyvíró             





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése