2011. május 5., csütörtök

Márai Sándor könyve...

Most került a kezembe,  és csak most olvastam...






Az igazi
Judit... és az utóhang   

( Helikon Kiadó )



Egy volt házaspár mindkét tagjának mélylélektani  monológja  kapcsolatukról. Elsőként az asszony meséli el egy cukrászdában barátnőjének a házasságuk történetét, férje iránt érzett szerelmét, ill. a nászuk végét. A második részben a férj meséli el a házasságait, de nem az előzőekben megszólalt feleségre, hanem inkább a második feleségére kerül a hangsúly. A regényben   a magyarországi polgári lét , a műveltség  elemzése nagy hangsúlyt kap.
A fenti két személy kapcsolatát egy harmadik szereplő borította fel,  aki miatt a házasság megszakadt.  Ő Judit, a cselédlány. A Judit című  részben az ő  gondolatait olvashatjuk.


A három monológ nagyon szépen körbejárja ezt a szerelmi háromszöget és annak szereplőit. 
A vallomások fájdalmasak, őszinték, kegyetlenek, és új megvilágításban láttatják azt a témát, amivel oly sok Márai-mű fogalakozik: a nő és a férfi örök küzdelmét, egymásra találását és elválását. 

Az utóhangban pedig egy Judithoz kapcsolódó személy, egy szerető monológját olvashatjuk. Egy  egyszerű  származású, az  ÁVO elől külföldre menekült férfi beszéli el történetét, melynek Judit is részese volt.

 Márai  hitelesen  ábrázolja   a  nagyon különböző típusú emberek hangját, stílusa  gördülékeny, tiszta és logikus. A történetet  átszövi az író filozofikus hangja.


 ( 2009 -ben a Pinceszínház mutatta be Márai Igazi c. darabját )



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése