2011. május 24., kedd

Egy kis cigány zene...



Esma Redzepova

A 14 éves kora óta koncertező Esma Redzepova nemcsak a macedon zenei kultúra jelképe. Személye a cigány muzsika számára meghatározó. 1976-ban, a Candigar-Pandzibaban rendezett Első Cigány Fesztiválon a cigányzene királynőjévé kiáltották ki. Az 1943-ban Skopjeban született énekest egy tehetségkutató verseny indította el zenei pályáján, hiszen tizennégy évesen nemcsak megnyerte a versenyt, hanem felfigyelt rá az ismert zenekarvezető Stevo Teodosievski. Fényes jövőt jósolt a kislánynak, és magával vitte Belgrádba. Aztán hét év múlva összeházasodtak, és Stevo haláláig, 1997-ig együtt éltek és dolgoztak. Mivel Esmának nem lehetett gyereke, örökbe fogadtak 47 árvát és utcagyereket. Készítettek több tucat lemezt, meghódították a világot, és alapítottak közösen egy zeneiskolát. Esma Redzepova pályafutása során rengeteg díjat nyert már, kitüntette az UNICEF, és 2002-ben Nobel Béke-díjra jelölték. Hazájában van már 2 platina- és 8 aranylemeze. Számtalan koncertje közül sokat humanitárius célból tart.





Esma Redzepova a mai napig a csúcson van, és férje, Stevo zenekarával az Ensemble Teodosievski-vel dolgozik együtt. Legismertebb dala a Čaje Šukarije, ami 2006-ban készült Borat című film zenéje is volt, bár engedély nélkül haszálták fel. A 2007-ben forgatott Cigány karaván című filmben az öt cigányzenész egyike volt, akinek az amerikai turnéját rögzítették.


(When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan)
Kanyarog az út - Egy cigánykaraván meséi

színes, amerikai dokumentumfilm,
110 perc, 2006

rendező: Jasmine Dellal
operatőr: Alain de Halleux, Albert Maysles

Fanfare Ciocarlia
Taraf de Haidouks
Antonio El Pipa
Maharaja
Esma Redzepova


Az etnográfiát és a koncertfilmet hatásosan egyesíti a brit Jamine Dellal munkája, ami a világ négy különböző országából érkezett öt cigánybanda útját követi 2001-es amerikai turnéjukon. A dokumentumfilmben szereplő zenészek telt házas közönség előtt adtak koncerteket országszerte. A romániai Taraf de Haidouks már az 1993-as Latcho dromban és a Johnny Depp-pel forgatott A síró emberben is szerepelt. A hollywoodi színész Dellal filmjében is megszólal, hogy hitet tegyen a zenekar zsenialitása mellett.

A cigánybandák hangzásban teljesen különbözőek egymástól, hangszereik is mások, de a közös turné alatt elkezdik egymás zenéjét utánozni. Először csak a hecc kedvéért, de később egyre nagyobb érdeklődést mutatnak egymás zenéje iránt, és beszélgetéseikben egészen a közös, észak-indiai gyökerekig visszamennek. Az utolsó koncerten cigányok hada tölti be a színpadot, hogy népük a zenében egyesüljön.

( Port.hu )




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése