2014. január 8., szerda

A mindennapok boldogságáról, így év elején....

( G.Klimt )
Néhány gondolat, idézet így év elején. Talán nem árt kicsit elgondolkodnunk a saját kudarcainkon, esetleg sikereinkről, boldogságunkról vagy éppen boldogtalanságunkról...


Őszentsége Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma (magyarul használt a Tendzin Gjaco átírás is) (1935. július 6. Takcer), született Lamo Döndrub , teljes neve: Dzsepcun Dzsampal Ngagvang Loszang Jese Tendzin Gyaco (jelentése: szent egyetlen, gyengéd dicsőség, magasztosan szóló, könyörületes, a hit tanult védője, erényekkel ékes ragyogó óceán). A tibeti emigráns kormány vezetője, melynek székhelye az indiai Dharamszala. A dalai láma a tibetiek vallási vezetője. A tibetiek a hagyomány szerint úgy hiszik, hogy elődei reinkarnációjaként született e világra. 
1989-ben elnyerte a Nobel-békedíjat.

A 14.DALAI LÁMA néhány útmutatása az élethez:

1. Vedd számításba, hogy a nagy szerelem és a nagy siker nagy kockázattal jár.

2. Mikor veszítesz, legalább a leckét tanuld meg.

3. Kövesd a három T-t. Tiszteld önmagad, tisztelj másokat és tetteidért vállalj felelősséget.

4. Ne felejtsd el, hogy nem megkapni azt, amit kívánsz, néha csodálatos szerencse.

5. Tanuld meg a szabályokat, hogy tudjad, hogyan lehet áthágni őket.

6. Ne hagyd, hogy egy nézeteltérés tönkre tegyen egy nagy barátságot.

7. Mikor rádöbbensz, hogy hibát követtél el, azonnal tégy lépéseket a kijavítására.

8. Tölts minden nap egy kis időt magaddal.

9. Tárd ki a karjaidat a változásnak, de ne engedd el az értékeidet.

10. Emlékezz, hogy a csönd néha a legjobb válasz.

11. Élj jó, becsületes életet, akkor mikor öregebb leszel és visszagondolsz, képes leszel másodszorra is élvezni azt.

12. Szeretetteli légkör otthonodban megalapozza az életed.

13. Szeretteiddel való nézeteltérésed alkalmával foglalkozz csak az adott problémával, ne hánytorgasd fel a múltat.

14. Oszd meg a tudásod, ez egyik út a halhatatlansághoz.

15. Légy gyengéd a Földhöz.

16. Évente egyszer menj el olyan helyre, ahol még nem voltál.

17. Emlékezz, hogy az a legjobb kapcsolat, melyben egymás iránti szeretetetek meghaladja egymással szembeni érdekeiteket.

18. Mérlegeld a sikeredet annak fényében, hogy mit kellett feladnod azért, hogy elérd.

19. Vakmerő önfeladással kezeld a szerelmet és a főzést.
 


Idézetek:


"Számomra a mosoly az egyik legszebb emberi képesség."

  
"Minden vallás közös gyökere a végtelen együttérzés. Az ember jobbá válását, a szeretetet és mások tiszteletét hangsúlyozzák, valamint az együttérzést másokkal, szenvedésükben. Azt mondhatnánk - mivel a szeretet a vallások lényegi eleme - hogy a szeretet egyetemes vallás. Azonban a szeretet fejlesztésére, illetve az üdvözülés vagy megszabadulás elérésére alkalmazott, különböző technikák és módszerek tekintetében a hagyományok különböznek egymástól. Nem hiszem, hogy létezne csupán egyetlen filozófia vagy egyetlen vallás. Mivel oly sok különböző ember él, más és más törekvésekkel és hajlamokkal, tökéletesen rendjén való, hogy vannak különbségek az egyes vallások között. És a tény, hogy oly sokféle ösvény létezik, jól mutatja a vallás gazdagságát."


 "Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más."


"Ha egyetlen hibádat felismered, többet ér, mint ezernyi hibáját felismerni másnak. Ahelyett, hogy rosszat mondanál az emberekről, ütköznél velük és nyugtalanságot keltenél az életükben, szemléld őket teljes valóságukban. Gondolj inkább a jó tulajdonságaikra. Ha mégis örömödet lelnéd valaki becsmérlésében, azonnal képzeld azt, hogy rohadt gyümölcsbe haraptál. Így elég gyorsan leszokhatsz a sértő viselkedésről."


"Ha félsz valamely fájdalomtól vagy szenvedéstől, vizsgáld meg, tehetsz-e valamit ellene. Ha igen - nincs miért aggódnod. Ha nem - akkor sincs."


"Ha csak a fejünket műveljük, és a szívünket elhanyagoljuk, biztosan több gond és több szenvedés lesz majd a világban. Viszont ha csakis a szívvel törődünk, és sutba dobjuk az eszünket, akkor mi különbözteti majd meg az embert az állattól? Tehát e kettőnek együtt kell fejlődnie."

"A lélek, akár a világ kapuja, befogad mindent. A lélek, akár a világ kapuja, bezárul bármi előtt."


"Minél őszintébbek és nyitottabbak vagyunk, annál kevésbé fogunk félni, mert nincs takargatnivalónk mások előtt, ezért azt gondolom, minél őszintébb valaki, annál magabiztosabbá válik."

"A boldogsághoz vezető út titkai voltaképpen az elhatározás, az erőfeszítés és az idő.""A szeretet, amely pusztán a ragaszkodás szenvedélyén alapul, gyorsan változik, múlékony. A szeretet tárgyának legkisebb változása, mint mondjuk, egy apró viselkedésbeli változás, azonnal átalakíthatja két ember viszonyát. Ez azért van, mert ezek az érzelmek felületesek, vagyis a felülethez kötődőek. Vegyük példának a házasságot. A házasok gyakran néhány hét, hónap vagy év után egymás ellenségeivé lesznek, és persze elválnak. Pedig amikor összeházasodtak, nagyon szerelmesek voltak - senki sem házasodik gyűlöletből -, rövid idő elteltével mégis minden megváltozott."
És egy másik ember, aki kicsi hazánkban él: 
Prof. Dr. Bagdy Emőke
Bagdy Emőke 
(Tiszafüred, 1941. augusztus 18. –) 
klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa.


„Mindig szerettem tanítani és lelket gyógyítani. Ezt teszem ma is, és tanítok „nem középiskolás fokon” a média minden csatornáján és mindenütt, ahová hívnak, és ahol terjeszthetem a pszichológiai ismereteket. Remélem, sokáig végezhetem ezt a szolgálatot. Mégsem időt kérek a sorstól, hanem csak azt, hogy szabott életidőmben mindig a személyes érdekeltségen túlmutató értelme legyen annak, amit teszek.”
 ( Bagdy Emőke. In: Napút, 2010/10 )


KATTINTS RÁ!" Ez a válogatás azokból az írásaimból és előadásaimból született, amelyekben a pszichológia üzeneteit éppen ma, mostanában rendkívül fontosnak érzem. Olyannyira, hogy legszívesebben folyvást mondanám, tanítanám ezeket mindenkinek. Terjeszteném... Ezt a lehetőséget kínálja a könyv is. Lapjaiba, betűibe költöztetem a lelkem, és olvasótársaimmal együtt élem át: az ilyen tudásanyagban rejlik a lélektan igazi emberszolgálata! Segít nekünk örülni az életnek, tudatosítani, mit tehetünk önmagunk és szeretteink életminőségének jobbítása érdekében. Az elkötelezett odatartozás, a szeretet, az egymásra figyelő segítőkészség, a felelősségvállalás, az örülni tudás, a boldogító párkapcsolatok és szeretetkötelékek lélekápoló erői, a hála, a megköszönni tudás és a megbocsátás megannyi erő, amelyek által megújulhat az életérzésünk, javulhat az egészségünk. Ami ebbe a könyvbe belefért, csupán egy csepp talán az életbúsulás, a reménytelenség, a megkeseredés lelki kövültségeinek feloldására, de ha személyesen is utánagondolunk, vajon érvényesek-e az életünkben ezek a tanítások, akkor máris előbbre lépünk az önismeretben és kapcsolataink minőségének tökéletesítésében."


Érdemes elolvasni könyveit! Érdemes meghallgatni előadásait!
Kattints rá!Hallgasd meg!
Pszichofitness

Íme néhány gondolat tőle:


Milyen a boldog ember?


" 1. Fejezzük ki hálánkat, köszönetünket annak akit ez megillet.
  Keressünk legalább öt olyan dolgot, amiért igazán hálásak lehetünk.

2. Gyakoroljuk az optimizmust! Törekedjünk derűre, vidámságra, mosolyogjunk, nevessünk többet, mint eddig!

Az optimizmus és pesszimizmus nem velünk született temperamentumvonás, hanem karakterkérdés, azaz a bevésődésnek a szociálisan tanult mintáknak köszönhető. Aki pesszimista annak az egyik szülője legalább az volt, ő pedig ezt eltanulta azonosult vele. Ahogyan azonban megtanultuk, úgy le is nevelhetjük magunkat az aggodalmaskodó, bajokon rágódó viselkedésről.

Már elég általánosan ismertté vált az a tény, hogy a lelki problémák megosztása jelentős segítséget ad a bajok elviseléséhez. Ventiláljunk, ne hordozzuk magunkban a sérelmeket, bajokat, mivel, ha hallgatunk, akkor a testbe belemaró feszültségek sajnálatosan betegségek előidézőivé válhatnak.
A pszichológus vagy más szakember, mint professzionális segítő hatékonyan szolgálhatja az egyén lelki egyensúlyát.

A nevetés valóságos áldás az emberei szervezetnek, a kacagás zsigeri kocogás megmasszírozza a beleket, segíti az emésztést. A humoristákat civil lélekgyógyászoknak is nevezhetjük.

3. Ébresszük fel és erősítsük, gyakoroljuk, de tartsuk határok között az altruizmust! Tegyünk jót másokkal!
A boldogságkutatás szerint a jó cselekedetek gyakorlása, az adakozás a nagyvonalúság, a saját javakról való lemondás, a másik ember megsegítése bizonyíthatóan fokozza a szubjektív jóllétérzést.
Az adás az adakozás a jó cselekedet akkor boldogságfokozó, ha az adományozó tette önkéntes.

4. Erősítsük szeretetkapcsolatainkat, családi baráti és társas együttléteinket. Élvezzük és műveljük a társas támogatást!
Az ember veleszületetten társas lény a létezés alaptörvénye pedig a kölcsönös egymásrautaltságról szól.
A valahova tartozás szükséglete olyan, mint egy fa gyökérzetének a talaj, be kell kötődni valahova ahhoz, hogy a viharoknak ellent tudjunk állni.

Gary Chapman a kapcsolatainkban gyakorolt szeretetnyelvet öt kategóriába sorolta (2004)
1. Elismerő, bátorító szavak
  2. Együtt töltött minőségi idő
3. Ajándékok
  4. Szívességek
    5. Testi érintés

5. Tanuljuk meg az ártó stresszekkel, krízisekkel való megküzdésnek a saját magunkban való feldolgozását!

A megküzdésben két fő út lehetséges számunkra:


1. a problémaközpontú megküzdési módszer. - Ezt akkor alkalmazhatjuk, ha a probléma az életterünkben van, és külső forrása van. Csak a tehetetlenség a gyilkos erő. Ha elkezdünk tenni valamit, akkor a folyamat elindítása önmagában is oldja a frusztrációs feszültséget.

2. a felülemelkedési megküzdési módszer - Ha semerre nincs kiút akkor emelkedjünk mentálisan a helyzet fölé . Ezt a pszichológia (NLP  is ) új szemléleti helyzetekbe való helyezésnek nevezi (reframing). Szóba jöhetnek még a spirituális utak, a sport, a hobbik, a zene stb.

Ne felejtsük, ami nem öl meg az megerősít! A poszttraumás növekedés azt jelenti, hogy a tragédiákban, veszteségekben benne rejlik a meghaladási erő.
A krízis kétesélyes vagy rombol, vagy épít, de benne rejlik a változás esélye és ígérete.

Marshall Rosenberg nevéhez fűződik az Erőszakmentes kommunikáció elmélete is, amely az egymást tisztelő kommunikáció egyetlen lehetősége.
A szokványos nyelvet sakálnyelvnek nevezte el, feltételezve, hogy a hullaevő állat ellenszenves minden ember számára.
A zsiráfnyelv elnevezés pedig abból származik , hogy a zsiráfnak van az élővilágban a legnagyobb szíve ás jó hosszú nyaka ami lehetővé teszi, hogy magasról nézve emelkedetten tudjon a dolgokra rátekinteni.

6. A megbocsátás képességének gyakorlása, a bűntudatos vagy ellenséges érzések hordozásának megszüntetése.

Az öndestruktív folyamatok, a szervkárosító pszichoszomatikus betegségek tanulmányozása azt tárta fel, hogy az előidéző okok közt a lelki tényezőknek, főleg a stressz hatásoknak nagy szerepük van.

7.  Legyen életcélunk, legyünk elkötelezetten motiváltak és reménykedők abban, hogy céljaink megvalósíthatóak.

A tervek és az életcélok különleges hatalmat képviselnek a lelki életben. Aki nem tudja, melyik kikötőbe tart annak semmilyen szél sem kedvez.

A hatékony időgazdálkodás és a halogatás elkerülése döntő tényező.

A halogatás ellenszerei

              1. szalámi technika - a szalámi egészben nem finom csak vékony szeletekre vágva
            2. mérlegmódszer - mi előnyös benne és mi nem?

          3. változtass a kedvezőtlen szokásaidon

8.  Élj a jelenben!

A pillanat élvezetének az apró örömök átélésének képességét azért is érdemes gyakorolni, mert ennek birtokában az embernek növekszik az önbizalma, nyitottsága, jóllétérzése. És kevésbé vélik neurotikussá.

           9.  A testi-lelki kapcsolati jóllét triászának fontos tétele a fizikai élénkség, a mozgékonyság, a testi aktivitás.

Törődj testi kondícióddal, tedd részévé a mindennapjaidnak a kedvenc mozgásokat, a fizikai aktivitás valamilyen formáját! A sport hatására az emberi szervezetben endorfin keletkezik, amely jelentős közérzet és kedélyjavulást eredményez."

( Hogyan lehetnénk boldogabbak?)


Ez a könyv lelki útikalauz.
 Lámpása bevilágítja azokat a lelki tájakat, 
amelyeket alig, vagy nem is ismerünk. Úti célja az önismeret.

Kattints rá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése