2011. április 30., szombat

A tánc Világnapja volt...




1983 óta, a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ „A Tánc Világnapját”. 


„A tánc azt dicsőíti, ami emberivé tesz bennünket. Az öröm, a szomorúság, vagyis a számunkra fontos dolgok kifejezésére testünk és érzékeink valamennyi mechanizmusát mozgásba hozzuk a táncban. Az emberek mindig tánccal ünnepelték életük jeles pillanatait. A test minden lehetséges emberi tapasztalat emlékeinek hordozója. Táncolhatunk egyedül, és táncolhatunk másokkal. Osztozhatunk abban, ami hasonlóvá tesz, és ami megkülönböztet egymástól. Számomra a tánc a gondolkodás lehetséges útja. A táncon keresztül a legelvontabb gondolatoknak adunk testet, mindannak, amit nem tudunk megnevezni. A tánc kapcsolatot teremt ember és ember között, hidat ver az Ég és a Föld között. A testünkben hordozzuk a Világot. Végül is, minden tánc egy nagyobb egész, egy olyan tánc része, melynek nincs kezdete és vége.”

A Tánc Világnapjának üzenete idén Anne Teresa De Keersmaeker kortárs koreográfustól származik.



 Valahogy egy régi film jutott eszembe a tánc kapcsán.




Mégpedig:


 a Mindhalálig zene – amerikai musical.

        (All That Jazz, 1979)





rendező: Bob Fosse

forgatókönyvíró: Bob Fosse, Robert Alan Arthur

operatőr: Giuseppe Rotunno

vágó: Alan Heim



szereplő(k):

Roy Scheider (Joe Gideon)

Jessica Lange (Angelique)

Ann Reinking (Kate Jagger)

Cliff Gorman (Davis Newman)

Leland Palmer (Audrey Paris)

John Lithgow (Lucas)



Joe Gideon, a sikeres musicalrendező, a Broadway ünnepelt sztárja már számtalan darabot állított színre, s táncosként, színészként és koreográfusként egyaránt sikert sikerre halmozott. Mindent megkapott az élettől, amit csak akart: gazdagságot, hírnevet, nőket. Ő azonban kétségbeesetten igyekszik megőrizni ifjonti lendületét, hogy tartsa a tempót a felgyorsult világgal és a "nonstop" életvitelű fiatalokkal. Egyre jobban rákap az ajzószerekre, s szinte álomként éli meg, ahogy minden felbolydul körülötte...

Bob Fosse bevallatlanul is önéletrajzi filmje egy rendező-koreográfus bizarr története, akinek a színpad, a zene, a "show-biznisz" az élete-halála. Ő a nyughatatlan, örökös lázban levő művész, aki még a saját halálát is revüjelenetként éli meg.





Díjak és jelölések:


Cannes (1980) - Arany Pálma

Oscar-díj (1980) - Legjobb látványtervezés



           Részlet a filmből:


És a mindig örök,  klasszikus balett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése