2009. június 23., kedd

Djabe





Olvasom, hogy a nyár folyamán igen csak tele vannak külföldi fellépésekkel:

„ A Djabe együttes a több mint tíz éves pályafutása során számos korongot jelentetett már meg, valamint több hazai és nemzetközi díjra is méltónak találták őket. Ami nem is csoda, hiszen ők Magyarország első számú  jazz/world fusion zenekara.
Első külföldi fellépésük június 10-én Azerbajdzsánban, a Bakui Jazz fesztiválon lesz, majd ezt követően ellátogatnak Lettországba, Finnországba, Ausztriába, Kanadába, az USA-ba, Portugáliába, Bulgáriába és Szerbiába is. A nemzetközi koncertek június-július – augusztus folyamán zajlanak majd, így nem is kérdéses, hogy a tagok – Barabás Tamás (basszusgitár) Égerházi Attila (gitár), Sipos András (ének, ütőhangszerek), Kovács Ferenc (trombita, szárnykürt, hegedű), Banai Szilárd (dob), Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek) – szinte az egész nyár során öregbíteni fogják a Djabe és hazánk hírnevét is. A turné zárására pedig már itthon, a Debreceni Jazznapok keretében kerül sor. „ ( Havassy )

Az együttes 2000-ben Arany Zsiráf, 2001-ben eMRTon, 2004-ben Nemzetközi PrinceAward díjat kapott. A zenekar rendszeresen dolgozik hazai és külföldi vendégzenészekkel. A Genesis egykori gitárosa, Steve Hackett rendszeresen koncertezik a zenekarral.



Táncolnak a kazlak


Égerházi Imre festményeire komponált stúdióalbum, melyen a zenekar a világ zenei kincséből elsősorban a magyar gyökerekhez nyúl vissza, összhangban a festmények tematikájával és képi világával. Az albumon közreműködik a Genesis világhírű gitárosa, Steve Hackett, valamint Ben Castle szaxofonos Angliából. Az album komoly hazai és nemzetközi elismerésben részesült.




Djabe/Steve Hackett: Sipi emlékkoncert 2DVD


A Djabe zenekar 2007. november 30-án, András napján, minden idők legjobb koncertjét adta Budapesten a Petőfi Csarnokban. Az előadás apropója sajnos egy szomorú esemény volt, mégpedig az egyik alapító tag, Sipos András elvesztése. Sipi 2007. szeptember 14-én tragikus hirtelenséggel hunyt el. A zenekar tagjai mindent beleadtak a játékukba elhunyt társuk emlékére, akinek szellemisége végig jelen volt a színpadon.

Szeretem hallgatni lemezeiket!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése