2009. június 24., szerda

Nyári programok


Nyári programok ajánlása...





Nyári programok össze-vissza!
Érdemes egyiket-másikat meglátogatni!




A Kogart Házban megtekinthető

Az impresszionizmus sodrában Magyar festészet 1830-1920
2009. április 3 - augusztus 2.

A múzeum nyitva: Hétfőtől - szombatig 10.00 - 17.00
Vasárnap 10.00 - 20.00

" A művészettörténetben új fejezet a francia impresszionisták festészete, amely utat nyitott az évszázadokon átívelő akadémizmussal szemben a modern művészetnek. A szabadban való festés, a festmények atmoszférikus, fénnyel telített képi világa együtt járt a kötetlenebb témaválasztással. Az időszaki kiállítás a magyar festészetnek ezt a vonulatát szeretné megismertetni a közönséggel. A 19. század és a 20. század első évtizedének azokat a hazai törekvéseit mutatjuk be, amelyek kapcsolatba hozhatók a Franciaországból kiinduló impresszionista és plein air festészettel. A magyar művészetnek ez az izgalmas fejezete bemutatja az előzményeket is a 19. század első feléből Barabás Miklóstól id. Markó Károlyig.A kiállításon a magyar plein air olyan festőóriásai sorakoznak fel mint Szinyei Merse Pál, Paál László, Munkácsy Mihály és Mednyánszky László. A nagybányai művésztelep új festőiségű törekvései, a szolnoki iskola művészeinek munkái mellett, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Csók István és a magyar festészet számos más kiemelkedő művészének alkotásai új megközelítésben kerülnek egymás mellé e falakra. "
KOGART HÁZ Budapest VI. Andrássy u.112.

















Budapest Jazz Club

( Bp.VIII.Múzeum u.7. )

Harcsa Veronika Klub
Harcsa Veronika Blaho Attila Duo
2009. július 2., 21.00



Harcsa Veronika Quartet
2009. július 23., 21.00


" A fiatal generáció egyik legkiemelkedőbb egyénisége, Harcsa Veronika énekesnő tavaly végzett a jazz tanszakon, de máris tapasztalt előadóművész, egyéni hangját felfedezve olyan jazz- és könnyűzenei formációkba hívták vendégeskedni, mint a Freestyle Chamber Orchestra, a Pannon Allstars Ska Orchestra, a Budapest Jazz Orchestra, vagy a Colorstar. Saját kvartettjét 2005-ben alapította, a sztenderdek magával ragadó előadása után saját szerzemények is a repertoárra kerültek, nem is akármilyen fogadtatással.
Tehetségét az idei filmszemlén is siker fogadta, az Utolsó idők című alkotás a legjobb eredeti filmzenének járó díjat nyerte el Márkos Alberttel karöltve.
A tavaly kiadott You Don't Know It's You című albumával az év hazai jazz albuma Fonogram díjjal jutalmazták a közelmúltban "

Harcsa Veronika – ének
Blaho Attila – zongora
Majtényi Bálint – dob
Oláh Zoltán - nagybőgő














Zsámbék Jazz Open
A Zsámbéki romtemplomban lép fel

Markus Stockhausen - Snétberger Ferenc
2009. júlis 3., 19.00

" A gitárművész és zeneszerző egy zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként.
1987-ben Dés Lászlóval és Horváth Kornéllal megalakította a Trio Stendhal együttest, mellyel országosan is ismertté vált. A különleges összetételű, kamarazenét játszó zenekar rendkívüli népszerűségre tett szert, lemezeiket az egész világon terjesztették. Koncertkörutakat tettek Ausztriában, Olaszországban és Spanyolországban, felléptek Európa számos országában és Indiában. 1988 óta Berlinben él.
Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában és az USÁ-ban. 1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta
IN MEMORY OF MY PEOPLE (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét, melyet népének ajánlott. A darab, melyet a hagyományos roma dallamok ihlettek, erőteljes véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen. Kamarazenekari kísérettel maga a komponista mutatta be Magyarországon, Olaszországban és Németországban, valamint 2007-ben, a Nemzetközi Holokauszt-emléknap alkalmából, az Egyesült Nemzetek New York-i székházában.
Szólistaként előadta Luciano Berio Sequenza XI (szólógitárra) című szerzeményét, zenekarral pedig Vivaldi, Rodrigo és John McLaughlin műveit interpretálta. Snétberger írt kísérőzenét filmhez és színdarabhoz.
Snétberger Ferencet 2002-ben szülővárosa díszpolgárává avatták, két évvel később pedig a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki. 2005-ben Budapesten Liszt Ferenc-díjat kapott."
( Wikipédia )

A Zeneakadémián hallottam először. Lenyűgözött a tehetsége.
Dúshangzású, különleges zene!
Olyan " Snétberger ". Kicsit jazz, kicsit brazil, kicsit olyan latinos. A gyökereiből hozott népzenei dallamvilág is fefedezhető a zenéjében. Személyisége , kisugárzó kedvessége, szerénysége, boszorkányos játéka magával ragadja az embert.



Szintén Zsámbék




















( Ez a lemezfelvétel a FONÓ Budai Zeneházban készült.)
Érdemes meghallgatni! Megérezhetjük, hogy egymás tükrében a két művész hogyan és mit mond el magáról, a világról ! )

Szaxofon-orgia

2009. július 31., 19.00

" A záró esten "Szaxofon-orgia" veszi kezdetét, ahol az első részben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem most végzett (Borbély Miklós, Oláh Dezső) és még aktív és talán a legtehetségesebbek közé tartozó növendékei bizonyítják ismét, hogy van értelme a fiatalokkal is foglalkozni. A második részben a két "nagy öreg" (Dresch és Borbély Misi) az MR3-Bartók Rádió zongora-tehetségkutatójának győztese, Szabó Dani triójával hangzuhatagot szabadít ránk.
Borbély Miklós, Molnár Sándor (szaxofon) + Oláh Dezső
Quartet:Oláh Dezső zongora, Fenyvesi Márton gitár, Farkas Norbert bőgő, Benkó Ákos - dob· Dresch Mihály, Borbély Mihály (szaxofon)· + Szabó Dániel Trió:Szabó Dániel zongora, Szandai Mátyás bőgő, Baló István - dob"

Persze a köztes napokon is van zenei esemény Zsámbékon, de én ezt a két programot választottam.





Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál
2009.07.13. - 2009.08.10.












Vajdahunyadvár, Városliget


A Városliget szívében, gyönyörű környezetben, lenyűgözően elragadó architektúra ölelésében idén nyáron is felcsendülnek a klasszikus zeneirodalom remekművei, valamint a tradicionális magyar cigányzene, swing és klezmer muzsika gyöngyszemei. A koncertek minden kedden és szombaton 20:30 órai kezdettel varázsolják el a látogatókat.

Sok jó zenei program közül lehet válogatni!





Hagyományok bálja - Folklór est
















2009. július 14., 20.30 (esőnap: július 15.)

Közreműködik a Duna Művészegyüttes
( Hilton Dominikánus Udvar )


" A Duna Művészegyüttes a hagyományőrzés szellemében alkotta meg néptánc műsorát, ugyanakkor a ma is élő vagy archivált táncok korszerű, sűrített, tömörített formájuknak köszönhetően megújulnak a koreográfiákban. A Kárpát-medence három nagy táncdialektusából merítő kompozíciók az archaikus és az új stílus váltakozásában kelnek életre. A produkcióban a dinamikus, nagy létszámú koreográfiák mellett helyet kapnak lírai kettősök és kisebb kamaraprodukciók is. "
Előadja a Duna Művészegyüttes tánckara és a Göncöl Zenekar
Koreográfusok: Juhász Zsolt, Mihályi Gábor, Farkas Zoltán "Batyu", Merczel István, Szilágyi Zsolt
Művészeti vezető: Juhász Zsolt


Operagála















Verdi: Rigoletto
2009. augusztus 6., 19.00
2009. augusztus 8., 19.00

Magyar Állami Operaház
Rost Andrea művésznő 20 éves jubileumi és egyben búcsú előadása Gilda szerepétől!
Fellép: Rost Andrea, Anatolij Fokanov, Fekete Attila

Közreműködik: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Rendező: Szinetár Miklós



És végezetül


















Jön a " Nyár a Lánchídon " program minden hétvégén
( szombat-vasárnap ) június 27-től !

Forgatag, vásár, folk, jazz, könnyűzene, világzene !

Természetesen a Balaton, és a vidéki városok is ontják a nyári
jobbnál jobb rendezvényeket!Én most csak Budapestre és
környékére koncentráltam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése