2012. február 13., hétfő

Gorkij darab a Katona József Színházban...






A Katona József Színházban voltam.
Gorkij: Kispolgárok c. előadását láttam.

( Besszemenov kispolgár házában állandó vendég a veszekedés, a meddő és céltalan vita az apa és gyermekei között. A fiatalok már kinőttek az öregek szárnya alól, szűk nekik ez a kispolgári ház a maga levegőtlenségével, megcsontosodott szokásaival. Élni akarják saját egyéni életüket. De hogy milyen lenne ez az élet, maguk sem tudják. Gorkij világosan rámutat arra, hogy az öreg Besszemenov és a fiatalok életfelfogása, világnézete végeredményben ugyanazon kispolgári világnézet két változata. )

Sok előadást láttam már a Katonában, most sem csalódtam.
Zsámbéki Gábor pontos, minden mozzanatot elmélyülten kidolgozott rendezésével nagyszerű összmunkával teremti meg a családi szétesettség tragikomédiáját.
A családi összetartozást jelző háznak csak a váza készült el, mintha csak lécből, fából összetákolt makett lenne. Mintha ez is a család széthullását jelezné. Bezerédi Zoltán ,Máté Gábor, Bán János , Szirtes Ági, Fullajtár Andrea remekel, de szinte minden szereplő úgy simul bele az előadásba, hogy szinte semmi hiányérzetünk nem támad.
Gorkij száztíz éve írt, ma is korszerű darabja , szólókkal teletűzdelt dráma. Mindenki megállíthatatlanul mondja, kiabálja a magáét, elmennek egymás mellett a szavak. Így aztán hiába várnak megértésre, szeretetre, melegségre. Szinte mindenki magányos marad. Mindenkinek megvan a maga sorsa, méltósága, fájdalma, gyöngesége és így tovább. A talán valaha létezett életek, a valaha létezett család darabjaira hullik szét.
Nekem tetszett ez az előadás!

Egy dal Viszockij-tól.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése