2016. október 9., vasárnap

Oriana Fallaci ...





Oriana Fallaci


Oriana Fallaci (Firenze, 1929. június 29. – Firenze, 2006. szeptember 15.) olasz író, publicista, újságíró, riporter.
Oriana Fallaci 1929-ben Firenzében született. A második világháborúban olasz partizánként vett részt. 1967-68-ban haditudósítóként jelen volt Vietnamban.
Fiatal újságíróként interjút készített számos államfővel, politikussal és hírességgel, köztük volt Henry Kissinger, Neil Armstrong, az iráni sah, Khomeini ajatollah, Lech Wałęsa, Willy Brandt, Zulfikar Ali Bhutto, Walter Cronkite, Abolhaszan Baniszadr, Omar Khadafi, Federico Fellini, Sammy Davis Jr., Teng Hsziao-ping, Nguyen Cao Kyl, Jasszer Arafat, Indira Gandhi, Alexandrosz Panagoulisz, Makariosz püspök, Golda Meir, Nguyễn Văn Thiệu, Hailé Szelasszié és Sean Connery.

Visszavonulása után több könyvnek és cikknek a szerzője volt, amelyek vitát gerjesztettek elsősorban iszlám és arab körökben. Számos irodalmi díjjal tüntették ki, megkapta a St. Vincent-díjat, a Banaccarella-díjat Nothing és So beIt című műveiért (1971-ben), Viareggio-díjat (1979-ben), Antibes-díjat pedig a sokat támadott Insallah című művéért (1993-ban). A Columbia Egyetemen díszdoktorrá avatták. Tanított újságírást itt, továbbá a Yale és a Harvard egyetemeken. Műveit 21 nyelvre fordították le, köztük angol, spanyol, francia, német, svéd, görög, lengyel, horvát, szlovén, magyar nyelvre is. Élete végéig erős dohányos volt. 77 évesen mellrákban hunyt el egy firenzei magánklinikán. ( Wikipédia )






Ha valaki elolvassa ezt a könyvecskét, talán felnyílik a szeme.
Hihetetlenül, bátor,dühös,  okos, lényegre látó gondolatok korunkról.
 ( 2001-ben írta, de most is aktuális)

Részlet a könyvből :

...." azt mondom, hogy mi olaszok nem vagyunk ugyanabban a helyzetben mint az amerikaiak. Mi nem vagyunk olvasztótégely, a különbségek mozaikja, amit az állampolgárság ragasztója köt egybe.Azt mondom, hogy éppen, mivel a mi kulturális identitásunk évezredek óta kialakult, nem viselnénk el egy olyan nép bevándorlási hullámát, amelyikhez semmi közünk. Akik nem állnak készen arra, hogy olyanná váljanak, mint mi, hogy beszippantsuk őket, mint a Habsburg-Lotharingiaikat Toszkánában és a Bourbonokat Nápolyban. Akik, épp ellenkezőleg, azon igyekeznek, hogy beszippantsanak bennünket, hogy megváltoztassák az eszméinket, az értékrendszerünket, az identitásunkat, az életmódunkat. És akik ugyanakkor zaklatnak bennünket az elmaradott tudatlanságukkal, az elmaradott bigottságukkal, az elmaradott vallásukkal. Azt mondom, hogy a mi kulturánkban nincs hely a müezzineknek, a minareteknek, az ál - önmegtartóztatóknak, a megalázó csadornak, a lealacsonyító burkának. Mert ez olyan lenne, mintha törölnénk az identitásunkat... "


( A többi könyvét is érdemes elolvasni )

Kattints ! A lényeget megtudhatod az írónőről és műveiről:





És ehhez kapcsolódik! Kattints rá!

https://youtu.be/UkJwXuBXgBI

A könyv letölthető PDF formában ingyen, itt:

http://konyv-letoltes.com/

Az értelem ereje c. könyvből egy részlet olvasható itt!

https://www.scribd.com/document/322670854/Fallaci-Az-Ertelem-Ereje-Reszlet


Egy kis film O.F. emlékére. (Sajnos csak olaszul )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése