2009. szeptember 12., szombat

Portré Polcz Alainról...

Milyen jó, hogy tegnap délután megnéztem a TV-ben ( M2) Jelenczki István filmrendező 1996-ban készült portéfilmjét Polcz Alainról!!
Jó volt, mert kicsit több lettem általa.





Elgondolkodtatóan szép film volt!



Egy asszony őszinte, emberséges, emberközeli vallomása volt az életről ( életéről, barátságról, halálról, kapcsolatokról, sorsról, szenvedésről, hitről, kitartásról, ....és még sok-sok mindenről. Remélem sokan látták! Ha meg nem, DVD-én is kapható! ( Úton a halállal )


Dr. Polcz Alaine (Kolozsvár 1922. október 7. – Budapest 2007.szeptember 20.) magyar pszichológus, írónő, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom, majd aéapítvány életre hívója, Mészöly Miklós író felesége. ( Wikipédia )



Így vall az alkotásról valahol:

„Fontos valamit jól csinálni, legyen az egy ház, amit felépítek, vagy gyermekek, akiket jól nevelek, ezernyi érték van, lényeges, hogy tudjak örömmel, szeretettel élni, létrehozni, teremteni valamit.

Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de az alkotó azért alkotott minket a saját képére, hogy mi is alkossunk – gondolom én."






Első szépirodalmi könyve önvallomás, megrenditő!






Asszony a fronton c. könyvéről így írt:

A háború nem könnyű. A házasság sem.
Megpróbálom elmondani neked, hogyan volt, mert egyszer már el kell mondanom.”

Asszony a fronton dok.regény ( 1991)

Polcz Alaine 19 éves korában férjhez megy egy férfihoz, akit szeret, de akiről soha sem sikerült megtudnia, hogy viszontszereti-e őt vagy sem, és mivel az elbeszélő kolozsvári református családból származik, a román csapatok közeledtével 1944 őszén elmenekül Kolozsvárról; két év múlva tér vissza, a háború befejezése után. A fiatal asszony a front poklából , erőszakos cselekedetek egész sorának áldozataként tér vissza Kolozsvárra, egy nyugodt városba. Ha elolvassuk a könyvet, feleszmélünk, mi mindent kibírt ez a naiv, erényes alig húszéves nő, hogyan maradhatott életben, erkölcsileg egészségesen. Polcz Alaine könyve felkavaró önvallomás, ugyanakkor szokatlan tisztaságú művészi alkotás. A könyv már megjelent oroszul, románul, folyamatban van megjelenése holland és német nyelven is.

Egy másik regénye:




Egész lényeddel




Így írt róla Polcz Alaine:

" A szerelemről írok könyvet. Közel egy évszázada nézem és élem, a betegeim és a haldoklók küzdelmeiben is követem, hogyan szőtte át életüket a szerelem. Mit is jelent a szerelem? Mi a szerelem? (Nekik és nekem.) ”

További néhány könyve:






Gyászban lenni

Kit siratok? Mit siratok?

Életszakácskönyv


Érdemes megismerkednünk szépirodalmi, de szakmai könyveivel is!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése